eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Alig van esély az iraki sikerre?

Egy washingtoni republikánus szenátor szerint David Petraeus tábornok, az Irakban harcoló szövetséges erők parancsnoka sem ad jelentős nagyobb esélyt arra, hogy az új biztonsági terv sikerrel fog járni.

Gordon Smith oregoni szenátor a Republikánus Párt egy rendezvényén közölte: nemrégen beszélt Petraeus tábornokkal, aki "egy a négyhez" arányú esélyt lát a sikerre.

Smith 2002-ben még megszavazta az iraki háborút, és a legutóbb időkig támogatta George Bush elnök háborús stratégiáját, a januárban meghirdetett 21 500 fős bővítési tervét viszont már ellenzi. A kormányzó párt dorchesteri konferenciáján megváltozott álláspontját védve beszélt Petraeus véleményéről - számolt be a HuffingtonPost hírportál vasárnap.

"Ha tényleg csapaterősítés hajtunk végre, akkor nem 20 ezer, hanem 250 ezer katonát kellene odaküldeni" - fogalmazott Smith szenátor, megjegyezve, hogy Bagdadnak majdnem 7 milliós lakossága van.

Mint mondta, mivel az Egyesült Államok nem engedhet meg magának ekkora létszámnövelést, a hiányzó erőket az iraki katonaságtól várják.

Smith értékelése szerint Amerikának ott kellene hagynia "ezt az ősi polgárháborút, mert nem vagyunk képesek megoldani".

A szenátor annak ellenére kitart véleménye mellett, hogy pártbeli társai azzal támadják: szavai demoralizálják a csapatokat, álláspontjával a Demokrata Pártot erősíti, és a kivonás az erőszak növekedésével járna Irakban.
 
Az oregoni politikus elmondta, már többször járt Irakban, és mindig ugyanazt a taktikát látta: az amerikai egységek kivonulnak, végrehajtanak egy fegyveres akciót, majd visszatérnek a védett zöld zónába, gyakran egy-egy katonát veszítve. "Ez az, amit nem támogatok többé, ez a taktika nem egyenlő a győzelemmel" - mondta.

Smith a Bushtól elpártolt tucatnyi republikánus szenátor egyike, aki tavaly decemberben azzal a véleményével került a lapok címoldalára, hogy Bush háborús politikája már "abszurd", sőt "talán bűncselekmény".

Az oregoni szenátor januárban több társával együtt ellenezte, hogy Bush elnök George Casey tábornokot, az Irakban állomásozó erők előző főparancsnokát jelölje az amerikai szárazföldi erők vezérkari főnökének a posztjára.

Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×