eur:
389.03
usd:
361.18
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Több mint hétmilliárdot beszélt össze

Bill Clinton volt amerikai elnök 40 millió dollárt (nagyjából 7,6 milliárd forintot) keresett beszédeivel az utóbbi hat évben - írta a The Washington Post.

Az Egyesült Államok 42. elnöke, aki 1993 és 2001 között volt hivatalban, átlagosan majdnem napi egy, évente 352 beszédet tartott, mióta távozott a Fehér Házból.

Mint feleségének, a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clintonnak a jövedelmi bevallásából kiderült, a volt elnök tavaly 9-10 millió dollárt keresett előadásaival.

Ennél jóval több pénzt is kaphatott volna, ám csak minden ötödik beszédéért fizettek neki; a többit ingyen tartotta vagy a bevételt jótékony célra, például az AIDS elleni küzdelem támogatására fordította.

Az újság szerint a volt elnök tavaly nem egyszer tartott 150 ezer dolláros beszédet, például biotechnológiai cégek vagy élelmiszerforgalmazó vállalatok képviselői előtt.

Egy ízben, egy kanadai rendezvényen, ahol két beszédet is mondott, 475 ezer dollár ütötte a markát. Ez az összeg több mint kétszerese egykori éves elnöki jövedelmének.

A beszédekből származó jövedelem kétharmad része külföldi fellépések után folyt be.

Mint Mark Updegrove, az amerikai elnökök munkásságát kutató történész rámutatott: Bill Clinton, aki még hat évvel elnöksége után is a figyelem középpontjában van, meg tudta tartani tekintélyét, és népszerűsége a hírességekével vetekszik.

Hillary Clinton bevallásából arra lehet következtetni, hogy a Clinton-házaspár vagyona 10 és 50 millió dollár közé tehető.

Ez biztos, hogy az utóbbi években gyűlt össze, mivel 12 millió dolláros adóssággal hagyták el a Fehér Házat: elsősorban a házaspár kétesnek beállított korábbi ingatlanügyeivel kapcsolatos Whitewater-vizsgálat és a Monica Lewinsky-affér jogi-ügyvédi díjai miatt adósodtak el.

Jelenlegi vagyonukat egyrészt Bill Clinton beszédei, másrészt azok a hét számjegyű honoráriumok alapozták meg, amelyeket mindketten kaptak életrajzi könyveikért.

A The Washington Post szerint részben ez a hatalmas családi vagyon tette lehetővé, hogy Hillary olyan bátran, a szövetségi támogatásról lemondva vágjon neki a 2008-as elnökválasztási kampánynak.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza
Aréna

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×