eur:
388.99
usd:
361.04
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Negyvennyolc új vadászgépet vásárol Románia

A román védelmi miniszter bejelentette, hogy az ország 48 új, többcélú harci repülőgépet kíván beszerezni a következő években.

Románia 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz, és az Egyesült Államok fontos szövetségesének számít a terrorizmus elleni háborúban, légierejének gerincét azonban még mindig az elavult MiG-21-es vadászgépek alkotják, amelyek nem alkalmasak a NATO műveleteiben való részvételre.

Sorin Frunzaverde védelmi miniszter a Reuters hírügynökségnek elmondta: "Teljesítenünk kell a NATO-val és az Európai Unióval szemben tett vállalásainkat, ami világossá teszi, hogy Romániának szüksége van 48 többcélú harci repülőgépre".

A négy hónappal ezelőtt kinevezett miniszter hozzátette: a beszerzési folyamat remélhetőleg még idén megkezdődik, és 2014-től átvehetik az új gépeket.

A román légierő jelenleg mintegy 80 darab MiG-21-essel rendelkezik, amelyeket Sorin Frunzaverde szerint 2013-ban kivonják a hadrendből. Az elmúlt 12 évben mintegy 25 MiG zuhant le Romániában.

A védelmi miniszter beszámolt arról is, hogy az ország hadseregének átalakítása már majdnem befejeződött, az utóbbi tíz évben a 300 ezres sorozott hadsereg átadta a helyét egy profi, 90 ezres haderőnek.

Sorin Frunzaverde elmondta: a Romániában épülő amerikai bázisokat az év második felében vehetik használatba az amerikai fegyveres erők.

A román beszerzés kapcsán a Defencetalk emlékeztet arra, hogy a Varsói Szerződés több korábbi tagállama már lecserélte, illetve lecseréli szovjet-orosz gyártmányú vadászgépeit JAS 39 Gripen (Csehország, Magyarország) és F-16 C/D (Lengyelország) harci gépekre.

A román vadászgéptenderen minden bizonnyal indul ez a két típus, de valószínűsíthető a francia Rafale, a nyugat-európai összefogással készülő Eurofighter Typhoon, esetleg az F/A-18 E/F Super Hornet részvétele is.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával

Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával

Lengyelországban megugrott a kibertérben bekövetkező kritikus incidensek száma: 2023-ban mintegy 80 000 támadást regisztráltak, ami kétszerese a 2022-es számnak. Krzysztof Gawkowski digitális ügyekért felelős miniszter szerint 2024 első negyedéve további emelkedő tendenciát jelez, főként az orosz állami alkalmazásban lévő hackerek aktivizálták magukat – számolt be a lengyel közrádió.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×