eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Marad a patthelyzet Olaszországban?

Egyelőre nem tudni, hogy új választás vagy újjáalakított kormány lesz-e Olaszországban Romano Prodi miniszterelnök szerda esti lemondása után. Az ELTE olasz tanszékének docense az InfoRádiónak azt mondta: a szintén baloldali Giorgio Napolitano újra Prodinak adna kormányalakítási megbízást.

Szabó Győző emlékeztetett arra, hogy Bettino Craxi óta Silvio Berlusconi volt az első miniszterelnök, akinek a kormánya kitöltötte a teljes mandátumát.

Az is csak egy hajszálon múlt, hogy a jobboldal nem nyerte meg újra a választást. Éppen ez a hajszál okozta a Prodi-kormány bukását, ugyanis amikor Massimo D'Alema külügyminiszter a szenátusban előterjesztette a kormány külpolitikáját, a szavazáskor négyen tartózkodtak, ezért nem lett meg a szükséges többség - hangsúlyozta az egyetemi docens.

A lehetséges forgatókönyvek kapcsán a szakértő kiemelte, hogy Girogio Napolitano államfő támogatná Romano Prodi újabb kormányalakítását, hiszen mindketten baloldaliak.

Szabó Győző szerint, ha új választás lesz, az ismét csak hajszálon múlik majd, mert kiegyenlített a két oldal társadalmi támogatottsága, és mind a jobb-, mind a baloldali pártok felsorakoztak egymás mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×