eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Diana hercegnő fiát Irakba vezényelték

Miközben Tony Blair miniszterelnök szerdán az Irakban szolgáló csapatok 1.600 fős létszámcsökkentéséről tett parlamenti bejelentést, a brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy Irakba vezényli azt a felderítő egységet, amelyben a trónutódlásban harmadik helyen álló Harry herceg szolgál.

Harry Windsor hadnagy, aki tavaly áprilisban végzett a sandhursti tiszti iskolán, páncélos felderítő szakaszparancsnok, és ezt a haditudományát Irakban is gyakorolni szeretné. A herceg hat hónapos szolgálatra indul.

A vezénylete alá beosztott katonákkal jó viszonyba került a kiképzés során, nem szeretne kiválni az egységből most, amikor az igazi harci feladatot kap. Nem óhajt valamiféle irodába zárva tevékenykedni.

Szakasza négy Scimitar típusú könnyű harckocsiból és tizenegy katonából áll. Ezekkel akar szolgálni mint békeőrző, akkor is, ha a feladat veszélyes. Követi nagybátyja, András herceg példáját, aki helikopterpilóta volt a Falklandi háborúban.

Harry herceg hangsúlyozza, hogy ő nem sokoldalúsága növelése végett járt tiszti akadémiára, mint a királyi család néhány más tagja, például bátyja, Vilmos, hanem a katonaságot tekinti életpályának. Ha ez egységét Irakba rendelték, akkor ő is megy.

A herceg páncélos egysége valószínűleg Maysan tartományban, az iráni határ mentén végez majd felderítő szolgálatot. Harry biztonságáért a parancsnoka felel.

A herceg nem kap maga köré csapatnyi testőrt, de előreláthatólag lesz egy mellé beosztott, különleges kiképzésben részesült vigyázója.

A királyi hadnagy lelkesedése dicséretes, de egyes szakértők tartanak attól, hogy ha megjelenik az iraki hadszíntéren, a terroristák fokozott igyekezettel próbálnak majd az életére törni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×