eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Győztek az igenek - jöhet az andalúz autonómia

Spanyolországban a választók több mint 87 százaléka támogatta Andalúzia tartomány kiszélesített autonómiáját a népszavazáson. A 6 millió szavazásra jogosult alig 36 százaléka vett részt a referendumon, melynek érvényességét nem kötötték meghatározott részvételi arányhoz.

A kormányzó szocialista párt által előterjesztett törvényt már jóváhagyta a tartományi törvényhozás és a spanyol parlament. A jogszabályt a Szocialista Párt mellett az ellenzéki Néppárt és az Egyesült Baloldal kommunista-zöld koalíció is támogatja.

A törvényt csak a helyi Andalúz Párt ellenzi, mert az nem tesz említést az "andalúziai nemzetről", mint Katalónia esetében.

Ha a hivatalos végeredmény is megerősíti az igen-szavazatok többségét, akkor Katalónia után Andalúzia lesz a második spanyol tartomány, amely megkapja a kiszélesített autonómia státusát.

Címlapról ajánljuk

Megvan a Balaton idei egyik fő nyertese

Augusztus végén lezárult a balatoni hajózás főszezonja. Nyár végéig a Balatoni Hajózási Zrt. kompjai 1 millió 229 ezer, a személyhajók pedig 791 ezer utast szállítottak. Így idén a Bahart tavalyhoz képest már 2 hónappal korábban, augusztus végére elérte a 2 milliós utasszámot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×