eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Szerb nem az Ahtisaari-tervre

Belgrádban elutasította a Koszovó jövőjével kapcsolatos Ahtisaari-tervet az új szerb parlament.

A 250 tagú törvényhozás alakuló ülésén jelenlévő 243 honatya közül 225 szavazott a kormány által előterjesztett, elutasító állásfoglalásra.

A belgrádi kormány a határozatban elfogadhatatlannak nevezi az ENSZ-főmegbízott javaslatát, egyben további tárgyalásokat szorgalmaz.

A dokumentum szerint Martti Ahtisaari indítványa sérti a nemzetközi jog alapelveit, mert nem tartja tiszteletben Szerbia szuverenitását és területi egységét, Koszovót pedig egy szuverén állam jellemzőivel ruházza fel.

A parlament a további egyeztetések érdekében megújította a Koszovó státusáról eddig tárgyaló szerb küldöttség mandátumát, és kötelezte a csoportot, hogy a jövő héten a határozattal összhangban tárgyaljon Bécsben Martti Ahtisaarival.

Az ENSZ-főmegbízott egy hete tette közzé a Szerbiához tartozó, de 1999 óta a világszervezet igazgatása alatt álló Koszovó státusára kidolgozott javaslatát.

Martti Ahtisaari nem említette a dokumentumban Koszovó függetlenségét, de - nemzetközi ellenőrzés mellett - szuverenitást javasolt a szerbiai tartomány számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×