eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Óriási összegeket utaztak el a brit képviselők

Nagy-Britanniában is fontos kérdés a képviselők és miniszterek költségtérítése. Most egy bírósági döntés alapján tételesen nyilvánosságra hozták, mennyit költenek a honatyák utazásra a szigetországban.

Az északi választókerületek munkáspárti képviselői vezetik azt a listát, amelyen a brit parlamenti képviselők utazási költségeinek összegét rangsorolták.

Az összegeket azután hozták nyilvánosságra, hogy a liberáldemokrata honatya, Norman Baker bejelentette: kíváncsi arra, mennyit költenek képviselőtársai utazásra. A bíróság végül úgy döntött, az adatok közérdekűek.

Blair nem költ sokat

A dokumentumból kiderül, hogy miniszterelnök összesen csupán 202 fontot (77 ezer forint) használt fel a polgárok pénzéből utazásra. Tony Balir többi költségét a kormány vagy a Munkáspárt állja.

A legnagyobb összegért egy északi liberáldemokrata képviselő, Alastair Carmichel utazott, pontosabban repült: több mint 34 ezer fontért (kb. 13 millió forintért).

A korábbi kulturális miniszter, a munkáspárti Janet Anderson autózta el a legnagyobb summát 2005 áprilisa és 2006 márciusa között. 16 ezer fontnál (6,3 millió forint) is többet költött az adófizetők pénzéből.

Taxival, vonattal, biciklivel

Vonatozásra még ennél is nagyobb összeget adott ki a volt egészségügyi miniszter, Alan Milburn képviselő, csaknem 17 ezer fontot.

Szívesen taxiznak a brit honatyák, de gyakran bérelnek autót is. Ebben a kategóriában Richard Bacon vezet  5600 fonttal (2,2 millió forint).

Még a kerékpáros közlekedésért is leveszik a sápot: Jeremy Cobyrn, a munkáspártiak képviselője 230 fontot (87 ezer forint) számolt fel a biciklizésért.

Az adatokat követelő képviselő sikernek értékeli, hogy ilyen részletességgel is nyilvánosságra kerülhettek az összegek, amelyekből kiderül, hogy csökkentek a honatyák utazási költségei.

Norman Baker szerint ez annak a jele, hogy munkatársai végre megértették, nem szórhatják kedvükre a polgárok pénzét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×