eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Német vezetők: Putyin beszédét nem szabad túlértékelni

Berlinben megütközést keltett az orosz elnök kardcsörgető beszéde, amelyet Münchenben, a nemzetközi biztonságpolitikai értekezleten mondott el. A német külügyi államminiszter azonban óvott az eltúlzott reagálástól, és hangoztatta, hogy Oroszországgal már folyamatban van a partneri kapcsolat kiépítése.

Gernot Erler külügyi államminiszter leszögezte, hogy Berlin változatlanul céljának tekinti a stratégiai partneri viszony megteremtést Moszkvával.

Utalt arra, hogy mindkét félnek szüksége van egymásra mind gazdasági szempontból, mind pedig az energiaellátás terén.

A kormányban résztvevő Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője csupán erőfitogtatásnak minősítette Putyin beszédét, amelyet nem szabad túlértékelni.

Azonban Peter Struck szerint is érthetetlen, hogy az orosz elnök miért támadta olyan élesen a NATO-t, amikor a szervezet és Moszkva küldöttei között rendszeres az érintkezés.

Másképpen értékelik

A német-orosz kapcsolatok kormányzati koordinátora, Andreas Schockenhoff is úgy vélte, hogy nem szabad dramatizálni Putyin felszólalását, amelyben a fegyverkezési verseny újraélesztését vetette az Egyesült Államok szemére.

A kereszténydemokrata politikus inkább az építő jellegű indítványokat olvasta ki az orosz elnök beszédéből, valamint azt, hogy Moszkva is kész az együttműködésre az iráni atomválság békés rendezésében.

A Tagesspiegel című lapnak adott nyilatkozatában a szociáldemokraták egyik vezető külpolitikai szakértője, Gert Weiskirchen lélektani hibának nevezte Putyin müncheni kardcsörgető felszólalását, amellyel azonban - úgymond - hazabeszélt, és alapjában véve nem a biztonságpolitikai értekezlethez szólt.

Gert Weisskirchen is hangsúlyozta, hogy ennek ellenére nincs alternatíva az Oroszországgal kezdett párbeszéd folytatásával szemben.

A kereszténydemokrata pártok külügyi szóvivője, Eckart von Klaeden viszont nagyhatalmi tanúságtételkélt értékelte az Egyesült Államok és a NATO címére intézett támadást, egyben pedig rámutatott arra, hogy Putyin Münchenben elszalasztotta az alkalmat az oroszországi kül- és belpolitikával, kiváltképpen pedig a sajtószabadsággal kapcsolatos nyugati aggodalmak eloszlatására.

Az ellenzéki szabad demokraták külügyi szóvivője úgy vélte, hogy az elnök beszéde Oroszország új öntudatra ébredését bizonyítja, amely az energiahordozók terén mutatkozó gazdagságon alapul.

Nincs veszély

A müncheni értekezleten ugyancsak felszólaló német külügyminiszter, Frank Walter Steinmeier cáfolta, hogy újabb hidegháború fenyegetne.
Vlagyimir Putyin szombaton élesen bírálta az Egyesült Államokat, amely szerinte minden tekintetben túllépte hatáskörét és felelőtlenül él katonai erejével, válságokat robbant ki, amelyek következtében már senki nincs biztonságban.

Az elnök ostorozta a Kelet-Közép-Európába tervezett amerikai rakétavédelmi tervet is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×