eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Újabb akták a kommunista múltból

Nyugat-Németországi bevetésre készített elő különleges kommandókat a hetvenes években a csehszlovák Katonai Kémelhárítás, amely a korabeli kommunista Állambiztonsági Hivatal részeként működött.

A szupertitkos egységek tagjait emberrablásokra, gyilkosságokra és szabotázsakciók végrehajtására képezték ki - írja a legolvasottabb cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes.

A nyugati világban bevetendő kommunista kommandókról szóló információkat a jelenlegi katonai hírszerzés levéltárában fedezték fel. Az egykori ügynökök nevét azonban a hivatal nem hozza nyilvánosságra, mert az megkárosíthatná Csehország érdekeit.

Az újság szerint mintegy száz ember kapott olyan kiképzést, hogy képes legyen nyugat-németországi bevetésre, ahol olyan feladatok teljesítésére kellett volna alkalmasnak lenniük, mint a politikai, katonai és gazdasági élet kulcsszereplőinek az elrablása, illetve megsemmisítése vagy fontos katonai objektumok elfoglalása.

Az egykori csehszlovák kémelhárítás kiépített egy ügynökhálózatot is Németországban, amely bevetés esetén segítette volna a kommandósokat. Szakértők úgy vélik, hogy ez az ügynökhálózat időközben szétesett és kimúlt - olvasható a lapban.

"A különleges rendeltetésű csoport még a VKR keretein belül is rendkívül titkosnak számított, amelyről az STB központi nyilvántartásában semmiféle bejegyzések nem találhatóak. A kémelhárításon belül is csak néhány ember tudott az elképzelésekről" - állítja Milan Macák történész, aki a katonai kémelhárítás múltját kutatja. A levéltárban most azokat a füzeteket találták meg, amelyeket ezeknek az embereknek a kiképzéséről vezettek parancsnokaik.

Az egység tagjai civil foglalkozást űztek, idegen nyelveket is beszéltek, kitűnő erőnléttel rendelkeztek, s rendszeres kiképzéseken vettek részt. "Nevüket nem szabad nyilvánosságra hozni. Ma ezek az emberek senkinek nem ártanak. Nevük nyilvánosságra hozatala kárt okozhatna a Cseh Köztársaság érdekeinek" - mondta Macák.

A felfedezett dokumentumokból ugyanakkor az is kiderül, hogy a korabeli katonai kémelhárítás nagy segítséget nyújtott a szovjet hadseregnek is Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállásánál. "A Katonai Kémelhárítás segítsége nélkül a megszállás nem zajlott volna le olyan simán" - állítja Miroslav Krejcík, a mai cseh katonai hírszerzés főnöke.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×