eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Számos magyar film a berlini szemlén

Berlinben minden eddiginél gazdagabb programot kínál a csütörtökön megnyílt filmfesztivál. A jövő hét végéig tartó Berlináléra közel ötezer filmmel jelentkeztek, amelyek közül a zsűri 373-at tartott bemutatásra méltónak. A fesztivál rangjára utal a világsztárok, köztük Clint Eastwood, Sharon Stone és Robert de Niro jelenléte. Magyarországot ezúttal feltűnöen sok alkotás képviseli.

Berlinbe várják Mészáros Márta Kossuth-díjas rendezőt, aki a 83 éves Arthur Pennel, a kultfilmmé vált Bonnie és Clyde alkotójával együtt veheti át a Kamera-díjat életműve elismeréseként.

A volt kommunista országokból Mészáros Márta volt az első, aki - még 1975-ben - Örökbefogadás című filmjéért megkapta a berlini fesztivál legrangosabb kitüntetését, az Arany Medvét.

A Berlinálé versenyprogramjában vetítik Szilágyi Varga Zoltán: Jegyzökönyv - Mansfeld Péter emlékére című animációs filmetűdjét, a Panoráma szekcióban mutatják be Esztergályos Károly: Férfiakt, valamint Bogdán Árpád: Boldog új élet című alkotását, amely nemrég elnyerte a Magyar Filmszemle nagydíját.

A legígéretesebb tehetségek megismertetését célzó, úgynevezett shooting stars programban Nagy Péter, Herendi Gábor: Lora című alkotásának főszereplője képviseli Magyarországot.

A Berlinálé Generation elnevezésű versenyében szerepel Bollock Zoltánnak a Magyar Filmszemlén már nagydíjjal jutalmazott Iszka utazása című munkája az utcagyerekek sanyarú sorsáról.

A múlt esztendő alighanem legsikeresebb magyar alkotása, a Szabadság szerelem a Berlinále Special válogatásba kapott meghívást, a magyar filmesek legfiatalabb nemzedékét Gerevich András forgatókönyvíró, Madarász István rendező, Pető Kata színművész, valamint Vadócz Péter rendező képviseli.

Mindebből leszűrhető, hogy több mint egy évtizede nem volt ilyen erős a magyar jelenlét a berlini filmfesztiválon, mint idén.

A nyitóelőadást Olivier Dahan fiatal francia rendező, az 1963-ban elhunyt világhírű francia sanzonénekesnő, Edith Piac életéről La vie en rose címmel forgatott filmjét szinte páratlan érdeklődés előzte meg, a kritikusok viszont meglehetősen hűvösen fogadták. Mégis bennfentesek szerint az új francia sztárral, Marion Cotillard-al forgatott filmnek jók az esélyei az idei Arany Medvére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×