eur:
394.22
usd:
355.54
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Az ember, aki a tömegsírokhoz fuvarozta a halottakat

A belgrádi bíróságon vallomást tett az a szerb rendőr, aki 1999-ben több mint száz koszovói albán holttestét szállította kamionon szerbiai tömegsírokba. A rendőr megnevezte közvetlen feletteseit és parancsadóit is.

A Koszovóból szerbiai tömegsírokba szállított holttestek ügye akkor került nyilvánosságra, amikor 1999-ben Szerbiában a Dunából egy hűtőkocsit emeltek ki, amelyben koszovói albánok holttestei voltak. Később Belgrád mellett találtak egy tömegsírt, közel ezer holttesttel.

A kivizsgálás és a bírósági eljárás azonban még csak most kezd érdemi eredményeket hozni. Csütörtökön egy rendőr szolgáltatott bizonyítékokat, aki 1999-ben Koszovóban teljesített szolgálatot.

A rendőr a bíróságon elmondta: felettesei parancsára - akiket meg is nevezett - egy belgrádi vállalkozó ismerősétől kért kölcsön egy kamiont, amellyel azután több fuvart is tett, és több száz koszovói albán holttestét szállította a kiemelt hűtőkocsiból a belgrádi tömegsírba; majd Pristina körzetéből belgrádi és kelet-szerbiai, előre elkészített tömegsírokba.

A rendőr az egyik kelet-szerbiai tömegsírnál találkozott a belügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselőjével is, aki azt mondta, hogy csak véletlenül volt ott, mert ott keresett menedéket családjával együtt a NATO-bombázásai elől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×