eur:
394.47
usd:
355.78
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

"Elhozzam neked az áruló fejét?"

Alexander Litvinyenko áruló volt, akit a Szovjetunió idejében kivégeztek volna - jelentette ki az orosz biztonsági szolgálat egyik egységének volt parancsnoka. Alexander Guszak a BBC esti hírműsorában nyilatkozott a novemberben meggyilkolt korábbi beosztottjáról, aki szerinte csecsen vérbosszú áldozata lett.

Alexander Guszak azzal vádolta Litvinyenkót, hogy Londonba menekülése után segített megtalálni a brit titkosszolgálatoknak a Nagy-Britanniában működő orosz kémeket. Guszak szerint a biztonsági szolgálat emberei közül sokan szívesen végeztek volna az árulóval.

"Árulónak tartom őt, mert felfedte minden művelet legnagyobb titkát, a forrásul szolgáló embereket. Õk később nekem elmondták, hogy a brit titkosszolgálat emberei megtalálták őket, és igyekeztek mindent megtudni" - jelentette ki a jelenleg jogászként dolgozó férfi.

Alexander Guszak a Szövetségi Biztonsági Szolgálat - a KGB utóda -, szervezett bűnözés elleni csoportjánál volt Alexander Litvinyenko főnöke.

1998-ben lépett ki a szervezetből, ugyanabban az évben, amikor Litvinyenko szenzációt keltve leleplezte, hogy az FSZB a Nagy-Britanniába települt Borisz Berezovszkij orosz milliárdos meggyilkolását tervezi.

Alexander Guszak szerint valóban voltak ilyen tervek, de ezek nem voltak komolyak, ellenkező esetben ugyanis végre is hajtották volna azokat.

Csecsen szál

Alexander Guszak az interjúban többször is hangsúlyozta, hogy Litvinyenko áruló, akit a szovjet időkben kivégeztek volna, de a jelenlegi törvények alapján is legalább húszéves börtönbüntetést kapott volna, ha visszatér Oroszországba.

"Õszintén mondom, én senkinek sem mondtam, hogy ölje meg Litvinyenkót, de egy volt ügynök azt mondta nekem: figyelj, annyi rosszat tett, elhozzam neked a fejét?" - mondta a BBC-ben Guszak.

Hozzátette: szerinte csecsenek ölték meg a volt kémet, bosszúból egy elfogott csecsen harcos haláláért, akit Guszak szerint Litvinyenko kínzott halálra Dagesztánban.

Ezzel egy újabb elmélet keletkezett a novemberben polónium 210-es izotóppal megmérgezett Alexander Litvinyenko halála ügyében.

A brit nyomozók továbbra is két korábbi KGB-ügynökre, Andrej Lugovojra és Dmitij Kovtunra tippelnek, őket azonban nem hallgathatják ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×