eur:
393.23
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Teljhatalmat kapott a venezuelai elnök

Tizennyolc hónapra teljhatalommal ruházta fel a venezuelai parlament Hugo Chávezt, a dél-amerikai ország sajátos "szocialista" elveket valló elnökét.

Chávezt egy hete iktatták be újabb hat évre, miután decemberben újraválasztották.

Az új törvény, amelyet a képviselők egyhangúlag fogadtak el, felhatalmazást ad Cháveznek arra, hogy rendeletekkel alkosson törvényeket ebben az időszakban.

Chávez, aki puccsista katonatisztként lépett a politika porondjára, először 1998-ban nyert elnökválasztást. Fidel Castro kubai vezető követőjének tartja magát, és beiktatási ünnepségén nagymértékű államosítást helyezett kilátásba az energiai és a távközlési szektorban.

Ugyancsak jelezte, hogy az állam ellenőrzése alá szándékozik vonni a stratégiai vállalatok tulajdonjogát, így az ország olajtermelését is.

Venezuela, az olajexportáló országok szervezetének, az OPEC-nek egyetlen latin-amerikai tagja. Naponta 3 millió hordó olajat termel ki. Ennek a felét az Egyesült Államokba exportálja, és a világon az ötödik legnagyobb olajexportőr.

Chávez tervei között szerepel az alkotmány jelentős megreformálása is, és elképzelései értelmében eltörölnék az alaptörvényből azt a korlátozást, amely megakadályozná, hogy 2012-ben, és később is újból indulhasson elnökválasztáson, mert a jelenlegi törvények egy személynek csak két elnöki periódust engedélyeznek.

Chávez baloldali alapokon akarja átalakítani a venezuelai társadalmat, Lenin és Marx írásain, valamint a Biblián alapuló "Venezuelai Szocialista Köztársaság" megteremtése a célja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×