eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

Londonban "súlyos" a helyzet

Nagy-Britanniában még mindig fennáll az iraki beavatkozást megtorló al-Kaida terrorcselekmények veszélye. Keddtől kezdve bárki bejelentkezhet a brit elhárításnál, és ha megadja a címét, interneten automatikus jelzést kap a veszély mértékéről.

Az MI 5 titkosszolgálat öt fokozatot rendszeresített a veszély mértékének jelzésére.

A legmagasabb a "kritikus" fokozat, ez azt jelenti, hogy az elhárításnak tudomása van bármely pillanatban várható terrorakcióról.

Ennél egy fokkal enyhébb a "súlyos" megjelölésű szint, és jelenleg ez van érvényben. Azt jelzi, hogy "valószínű" valamiféle terrorcselekmény elkövetése.

A brit katonák még Irakban vannak, Szaddám Huszein kivégzése is fokozta a veszélyt, tehát az MI 5 óvatos.

A legcélravezetőbbnek a megelőzést véli, állandó megfigyelés alatt tart gyanús személyeket és szervezeteket, de, mint tudjuk, egy demokratikus országban a legfokozottabb éberség sem garantál száz százalékos biztonságot.

A lakosságnak különösen az a része aggódik, amelyik nap mint nap csúcsforgalomban kényszerül a tömegközlekedési eszközök, Londonban elsősorban a metró használatára.

Az MI 5 főigazgató asszonya, Eliza Manningham-Buller most bejelentette, hogy aki leadja az e-mail címét, azt az elhárítás interneten automatikusan értesíti a veszély esetleges növekedéséről. Már dolgoznak a szakemberek azon is, hogy a csúcsveszélyt mobiltelefonokon szintén jelezni lehessen annak, aki kéri.

A britek többsége, persze, azt szeretné, ha hazatérnének a csapatok Irakból, csökkenne a veszély, és az MI 5 az ötfokú skálán a kritikus meg a súlyos helyett az "elhanyagolható" fokozattal jelölné, hogy biztosan nem robban fel a metró vagy az autóbusz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×