eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mégis a méret számít?

Nem ért egyet Günter Verheugen Európai Bizottságra vonatkozó reformterveivel a lengyel biztos. A szervezet német alelnöke szerint a kisebb EU-országoknak nem kéne állandó biztosi hivatal.

Az iparpolitikáért is felelős Günter Verheugen élesen kritizálta a bizottságban elhatalmasodott bürokráciát, ezért elképzelése szerint ebben a rendszerben nem kellene tekintettel lennie a nemzeti kvótákra, vagyis nem feltétlenül jutna minden tagállamnak egy biztosi hivatal.

A német politikus szerint az lenne az ideális, ha az elnök maga dönthetné el, kiket hív meg maga mellé a bizottságba a különböző biztosi posztokra.

Nem mindenki ért azonban egyet a korábban bővítési biztosként működő Günter Verheugen elképzeléseivel. A bizottság lengyel tagja, Danuta Hubner erősen kritizálta a tervet.

"Méretük szerint osztályozni a tagállamokat, és így eldönteni, hogy melyiknek van joga állandó biztost delegálni és melyiknek nem, egyszerűen elfogadhatatlan" - mondta a lengyel politikus.

Az uniós tagállamok között hatalmas méret- és népességbeli különbségek vannak, éppen ezért minősített többséggel működő döntéshozó rendszert alakítottak ki, amely több szavazatot biztosít a nagyobb országoknak. Az azonban korábban is tabunak számított, hogy a kisebb államokat "kevésbé egyenlőnek" tekintsék.

Az Európai Bizottság német alelnöke kifogásolta, hogy túl nagy a testület, ezért lassul a munka.

Lengyel kolléganője szerint azonban nincs probléma a működőképességgel. Danuta Hubner azonban elismeri: természetes tendencia, hogy minél nagyobb a szervezet, annál fontosabb az elnöki rendszer szerepe, amely biztosítja a hatékony döntéshozatalt még akkor is, ha ez kevésbé demokratikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×