eur:
395.37
usd:
365.96
bux:
73974.91
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Minden hatodik kórházi ágy felesleges

Legalább hatezer felesleges kórházi ágy van Szlovákiában - derült ki a pozsonyi egészségügyi minisztérium által felállított elemző csoport tanulmányából.

Mint a pozsonyi Pravda cikkéből kiderül, Ivan Valentovic egészségügyi miniszter nemrég a kórházak és az egészségbiztosítók bevonásával bizottságot állított fel a kórházak átalakításának kidolgozására, az ágazat gazdasági hatékonyságának növelésére.

A bizottság egyik tagja Marián Petko, a kórházszövetség elnöke, aki az Új Szónak nyilatkozva elmondta: az elemzés nem arról szól, hogy mennyi ágyat kell megszüntetni, csak azt kivánta megállapítani, hány ággyal van több Szlovákiában, mint az Európai Unió fejlettebb országaiban.

Szlovákiát Ausztriával hasonlították össze, és a felmérés megállapította, hogy mintegy 37 ezer kórházi ágy van az országban, ilyen összesített adatokkal a tárca eddig még nem rendelkezett.

Megszüntetés: hol és mennyit?

Az ágyak megszüntetésébe nagy beleszólásuk van a megyéknek, mivel a legtöbb kórház az ő hatáskörükbe tartozik. A minisztériumhoz csak a legnagyobb kórházak tartoznak, és nem rendelheti el más intézmények vagy egyes osztályok bezárását. Az egészségügyi miniszter jövő héten tárgyal a megyefőnökökkel, ezután hozza nyilvánosságra az anyagot.

Várható, hogy a legnagyobb vita a megszüntetésre váró ágyak regionális megoszlása körül lesz. Az elemzőket meglepetésként érte, hogy Pozsonyban csak 80 ágyat, míg a kelet-szlovákiai régióban 3200-at szüntetnének meg. Összesen mintegy 6 ezer ágyat ítéltek feleslegesnek.

Az elemzés arra hivatkozik, hogy sok páciens inkább Pozsonyban kezeltetné magát, Nagyszombat megyéből például a betegek 22 százaléka a fővárosban keresi a gyógyulást. Több szakember szerint torz a statisztika, az Eperjes megyében feleslegesnek tartott ágyak többsége például a tátrai tüdőszanatóriumokban van, amelyeket a 15 milliós Csehszlovákiára voltak méretezve.Kilencezer ágyat szüntessenek meg?

Peter Pazitny, az Egézségpolitikai Intézet szakembere úgy véli: az elemzés túl óvatos, szerinte legalább 9 ezer ágyat kellene megszüntetni, ezek túlnyomó többségét úgynevezett akut kezeléseket biztosító osztályokon, például a belgyógyászaton, a sebészeten, szülészeten.

Semmiképpen sem szabad csökkenteni a pszichiátriai és a szociális gyógyászati osztályok kapacitását - hangsúlyozta az egészségügyi szakember.

Szerinte hibás az az elképzelés, hogy csak ágyakat szüntetnének meg. Mint mondta, csak az eredményez megtakarítást, ha egész osztályok, esetleg kórházak szűnnek meg, vagy alakulnak át például szociális ellátást biztosító intézményekké.

A kórházak transzformációját azonban nem lehet felülről végrehajtani - véli a Szlovák Egészségbiztosítók Szövetségének elnöke, aki úgy véli: az az egyedüli megoldás, hogy az elemzésben feleslegesnek mondott osztályokkal nem kötnek szerződést a biztosítók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×