eur:
395.32
usd:
365.6
bux:
73928.84
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Alkotmány és együttműködés Oroszországgal - Németország tervei

Januártól Németország adja az Európai Unió soros elnökét. A német kancellár szívügyének tekinti, hogy az uniós alkotmányt a jelenlegi formájában fogadtassa el a közösség államaival.

Az unió bizottságának elnöke, Manuel Barroso is reményét fejezte ki, hogy Angela Merkel előbbre viszi az alkotmány kérdését.

A hollandok és a franciák tavaly népszavazáson utasították el az uniós alaptörvényt, amely azóta "holtvágányon vesztegel".

A kancellár a berlini képviselőházban mondott beszédében utalt arra, hogy az unió soros elnökeként különös figyelmet akar szentelni a környezetvédelemre, különösen az üvegházhatás visszaszorítására, az energiapolitikára, továbbá a bűnüldözésben való együttműködés erősítésére.

Fontos feladatként jelölte meg az Európai Unió bürokratikus intézkedéseinek leépítését, valamint az illegális bevándorlás egyre növekvő problémájának tartós rendezését.

Angela Merkel jelezte, hogy azt szeretné elérni, ha külpolitikában az unió közös hangot ütne meg, és a nemzetállamok érdekeit a közösség igényeihez igazítanák.

A kancellár szóba hozta az Európai Unió és Moszkva partneri viszonyát is .

Megfigyelők szerint ez a jelenlegi helyzetben meglehetősen kemény diónak tűnik, mert a Litvinyenko-ügy csak további adalékot szolgáltat az oroszországi demokrácia-deficitet érintő nyugati bírálatokhoz.

A keletnémet származású kancellár azonban tisztában van azzal, hogy az Európai Uniónak nagy szüksége van Oroszországra, mind az energiaellátás, mind a koszovói rendezés, mind az iráni atomválság megoldása terén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×