eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Fél évszázados büntetés a hackernek

Másfél millió dolláros kárt okozott egy román hacker az Amerikai Űrkutatási Hivatalnak és két amerikai minisztériumnak. Az aradi fiatalemberre most fél évszázados börtön is várhat.

Több mint 150 kormányzati számítógépre tört be és másfél millió dolláros kárt okozott az a román férfi, aki ellen vádat emelt az Egyesült Államok szövetségi ügyészsége Los Angelesben.

A 26 éves aradi fiatalember 54 évi börtönbüntetést is kaphat, hiszen nem kevesebb, mint ötven rendbeli számítógépes kalózkodás és egy rendbeli összeesküvés miatt vonják felelősségre. Hogy kivel és mire esküdött össze, azt a híradások nem részletezik.

A feltételezés szerint a román férfi a White Hat Team néven működő hackercsoport tagja volt.

A banda elsősorban amerikai kormányzati gépekre próbált meg betörni, mert ezek a világon a legbiztonságosabbak közé tartoznak. Miután bejutottak, olyan jelszavak után kutattak, amelyekkel más számítógépekre is beléphetnek.

A román hacker által feltört amerikai gépeken tudományos adatokat tárolt a NASA, az amerikai haditengerészet és az energiaügyi minisztérium. Ezeknek az intézményeknek most 292 millió forintnak megfelelő dollárt kell elkölteniük a károk helyreállítására.

A férfi ellen már Romániában is folyik büntetőeljárás számítógépes kalózkodás miatt, és azután szállítják át az Egyesült Államokba, hogy ez az első eljárás befejeződött.

A vádemelés azért érdekes, mert - legalábbis a neve alapján - a White Hat Team, azaz a "Fehér Kalaposok" csoportja a hackerek azon részéhez tartozik, amelynek tagjai nem rombolnak, hanem a hibákra hívják fel a figyelmet.

Tehát elvileg nem az a céljuk, hogy adatokat lopjanak, feltörjenek és összeomlasszanak egy rendszert. Természetesen, jogi szempontból tevékenységük illegális, de mégsem hasonlítható össze a black hat, azaz feketekalapos hackerek pusztító aknamunkájával.

Ma már sok nagy cég fogad fel white hackereket, hogy tesztelje a saját rendszere biztonságát, így, ha úgy tetszik, a román férfi akciója egyben ingyenes szakértői ellenőrzés is volt a NASA-nál, valamint a két amerikai minisztériumnál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×