eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

4,3 millió új HIV-fertőzött

December 1-je az AIDS világnapja. A nemzetközi szervezetek legfrissebb adatai szerint csaknem 40 millióra tehető azoknak a száma, akik HIV-fertőzöttek, és 4,3 millió volt az új megbetegedések száma idén, amelyből 2,8 milliót Afrikában regisztráltak. A fertőzöttek száma jelentősen Kelet-Európában és Közép-Ázsiában nőtt.

"Az AIDS az én ügyem is" - jelentette ki az ENSZ főtitkára, és arra kérte világszerte a politikusokat, hogy vallják vele együtt ugyanezt.

Kofi Annan nagyobb felelősségvállalásra buzdította az országok vezetőit, mondván: a politikusoknak a civil társadalommal közösen kell többet tenniük a veszélyeztetett csoportok - a fiatalok, az intravénás kábítószert használók és a homoszexuális férfiak - védelmében.

Az AIDS világnapján a betegség elleni küzdelem jegyében számos országban az áldozatokra emlékeznek, és a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet.

Az ENSZ adatai szerint világszerte körülbelül negyvenmillió HIV-fertőzött él, számuk 4,3 millióval nőtt idén, amelyből 2, 8 millió beteget Afrikában regisztráltak.

A fertőzöttek száma jelentősen Kelet-Európában és Közép-Ázsiában emelkedett. Nyugat- és Közép-Európában jelenleg 720 ezer embert érint a betegség, és évente 22 ezren kapják el a vírust.

Az Európai Unió a jelenleginél intenzívebb szűrést és a bevándorlók felvilágosítását tervezi, miután kiderült: a tagállamokban sokkal magasabb a fertőzöttek száma, mint hitték.

A nemzetközi szervezetek adatai szerint idén 2,9 millióan haltak meg AIDS-szel kapcsolatba hozható betegségekben, bár a kezelés szélesebb körben való elterjedése 2003 és 2005 között több százezer ember halálát előzte meg, ám a gyógyszerek világszerte még így is csak öt érintettből egyhez jutnak el.

Közép-Európában a fertőzöttség mértéke viszonylag alacsony a többi európai országéhoz képest. A 2005-ös felmérés alapján csak négy ország jelentett száznál több újonnan diagnosztizált esetet.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete 1988-ban nyilvánította december 1-jét az AIDS elleni küzdelem világnapjává. A betegségért felelős HIV-vírust huszonöt éve, 1981-ben izolálták.

A vírus lassú folyamatban támadja meg és rombolja le a szervezet immunrendszerét, a fertőzött személy így védtelenné válik a különböző betegségekkel szemben, amelyek előbb-utóbb halálát okozzák.

Világszerte tucatnyi gyógyszert tesztelnek, egyelőre azonban egyik sem tudta legyőzni a kórokozót.

Jelenleg naponta nyolcezer ember hal meg a világon ebben a betegségben. A korai intézkedéseknek köszönhetően Magyarország az enyhén fertőzött államok közé tartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×