eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tüntetni lehet, de fűre lépni tilos

Régóta ismert az a vicc, hogy Németországban azért nincsenek zajos tüntetések, mert mindenki tartja magát a parkokban felállított táblácskákon olvasható figyelmeztetéshez, amely szerint fűre lépni tilos. Ez persze nem jelenti azt, hogy a németek sohasem vonulnak utcára felháborodásuk vagy nemtetszésük kifejezésére.

Az elmúlt hetekben az egészségügyi reform borzolta az orvosok kedélyét. Szervezeteik felhívására több nagyvárosban is ezrek vonultak fel, feliratos táblákon adva hangot követeléseiknek.

A rendőrségnek a tüntetés zavartalanságának biztosításán kívül nem akadt más dolga.

A legnagyobb európai autógyár, a Volkswagen átfogó takarékoskodása és az ezzel járó tömeges elbocsátások ellen a szakszervezetek felhívására csaknem 5 ezren tüntettek a cég wolfsburgi központja előtt. Sérüléssel járó összetűzésre, vagy letartóztatásra ott sem került sor.

A nyár végén tüntetések voltak az egyetemi városokban is, miután tervbe vették tandíj bevezetését a felsőoktatásban, és ez a "barikádokra" szólította a diákságot.

A tiltakozás ezúttal is erőszakmentes volt, a jó időt kihasználva sok fiatal meztelenre vetkőzve, sőt bőrére mázolt feliratokkal emelt szót a tandíj ellen. Ezért a rendőrség közszeméremsértés miatt néhány tüntetőt átmenetileg őrizetbe vett.

Zajosabbak viszont a neonáci tüntetések, amelyek nem egyszer súlyos zavargásokba torkollnak.

Lipcsében és Rostockban május 2-án több száz neonáci vonult fel, majd miután közel 10 ezer baloldali tüntető elállta útjukat, verekedésre, kődobálásra került - a sebesültek száma meghaladta a százat, és a rendőrség legalább 100 személyt rendzavarás címén letartóztatott.

Berlinben május elsején már évek óta utcai harc fejlődik ki a zömében külföldiek lakta Kreuzberg negyedben randalírozó bandák és a karhatalmi erők között.

A kilengéseket követően őrizetbe vett, zömében elkendőzött arcú fiatalok listája szinte évről évre megegyezik, bizonyítva, hogy általában ugyanazon rendzavarók igyekeznek erőszakba fullasztani a békés május 1-jei felvonulásokat.

Húsvét idején már évtizedek óta békemenetek indulnak az ország különböző pontjairól Berlinbe, ahol a baloldali pártok és szakszervezetek rendezésében tömeggyűlést rendeznek.

A résztvevők létszáma ugyan Németország újraegyesítése óta fokozatosan csökken, habár idén egy brandenburgi katonai támaszpont fenntartása ellen 12 ezren jöttek össze, de számottevő rendzavarás a bombodromnak nevezett gyakorlótéren sem történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×