eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Bush nyerhetett volna, de óriási hibát követett el

Öt évvel az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott merényletek után változatlanul hatalmas a terrorizmus veszélye - jelentette ki Rolf Tophoven, az esseni Terrorizmuskutató és Biztonságpolitikai Intézet igazgatója.

Európa és Németország egyik legtekintélyesebb terrorizmuskutató intézetének vezetője szerint hiába indult átfogó nemzetközi kampány a terrorizmus ellen, azt öt évvel a szeptember 11-i merényletek után sem sikerült legyőzni. Szavai szerint születtek ugyan "részsikerek" - ezek között említette az afganisztáni kiképző táborok lerombolását, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet néhány vezetőjének, valamint az Egyesült Államok elleni merényletek több végrehajtójának letartóztatását - a terrorizmus veszélyét azonban továbbra sem szabad lebecsülni.

A régi al-Kaida nem létezik többé

Tophoven hangsúlyozta: a régi al-Kaida nem létezik többé. A hírhedt terrorszervezetet Afganisztánban sikerült jelentősen meggyengíteni. Kiképző táborait lerombolták, a tálib rezsimet elűzték a hatalomból. Ennek ellenére a szervezet vezetői - élükön Oszama bin Ladennel - igyekeznek video- és audioüzeneteken keresztül befolyásolni követőiket.

Ma - ahogy az igazgató fogalmazott - egy új al-Kaidáról beszélünk. A régi erős és szervezett volt, ez a mai inkább csak egy politikai ideológia, egy eszme, egy mozgalom. Ennek ellenére továbbra is sok militáns iszlám hívőt sikerül befolyásolnia. Ezt bizonyítja az afganisztáni helyzet is, ahol a tálibok ismét erősödnek. Ugyanakkor az új Afganisztán ma Irak, ahol az iszlám militánsok az Egyesült Államok ellen harcolnak.
A német szakértő szerint ma már az al-Kaida harmadik generációjáról kell beszélni. Az első generációt azok alkották, akik az egykori Szovjetunió ellen harcoltak. A második generációhoz azok tartoztak, akiket a kilencvenes években Afganisztánban képeztek ki. A mai harmadik generációt pedig világméretekben szétszóródott, kis, amorf csoportok alkotják, de ezek is rendkívül veszélyesek, különösen azért, mert nem ismertek.

Bush óriási hibát követett el

Oszama bin Laden - mint Tophoven hangoztatta - operatív módon már nem tud beavatkozni, terrorista terveket közvetlenül nem tud végrehajtani. Õ ma egyfajta "guru" szerepet tölt be, aki az impulzusokat adja. De muzulmánok milliói - különösen Ázsiában - hősnek tartják őt.

Tophoven szerint George Bush elnök óriási hibát követett el. Afganisztánban még nem sikerült rendet teremtenie, de 2003-ban mégis megindította az Irak elleni háborút. Szaddám Huszein rendszerét sikerült ugyan megdönteni, de az Egyesült Államok semmifajta koncepcióval nem rendelkezett arra vonatkozóan, hogy mi legyen a diktátori rezsim megdöntése után. A muzulmánok ma azt tartják, hogy amit Bush tett, annak semmi köze a demokráciához, s ezt soha nem bocsátják meg neki. Mint mondta, az amerikai elnök elvesztette azt a harcot, amellyel megnyerhette volna a muzulmánok szívét a Közel- és Közép-Keleten.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×