eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Kanári-szigetek, az illegális bevándorlók paradicsoma

A hétvégén 1.300 illegális bevándorló érkezett az Európai Unió partjaira, a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken. Az Afrikából érkező bevándorlók gyakran lélekvesztőkön kísérlik meg az átkelést, és sokan a tengerbe vesznek. Közben Madrid uniós partnerei segítségét kérte a migrációs hullám megfékezéséhez.

A hétvégén több mint 1.300 illegális bevándorló érkezett a Kanári-szigetekre, az Európai Unió Afrikához egyik legközelebb eső területére.

A két észak-afrikai spanyol enklávé határa és a Gibraltári-szoros szigorúbb ellenőrzése miatt egyre több elkeseredett afrikai próbál meg a kontinens partjaitól 100 kilométerre fekvő Kanári-szigeteken keresztül bejutni az unióba.

A bevándorlók azért is hajlandók vállalni a sokszor halállukkal végződő tengeri út kockázatát, mert tudják, a Kanári-szigetek hatóságai nincsenek felkészülve a visszafordításukra.

Idén már ötször annyi illegális bevándorló kísérelte meg az átkelést az eddig turistaparadicsomként ismert szigetcsoportra, mint tavaly.

Előfordul, hogy a tengerparton sütkérezők megdöbbenve veszik észre, hogy halottat sodor a fövenyre a víz; egy útközben hajótörést szenvedett ember holttestét.

A partra lépő bevándorlók ellátása komoly gondot okoz, és a helyi segélyszervezetek csak nehezen tudnak megbirkózni a feladattal.

Spanyolországban, de az unióban is komoly vitát váltott ki, hogy a madridi kormány a közelmúltban amnesztiát adott az országban tartózkodó körülbelül másfél millió bevándorlónak, és lehetővé tette számukra, hogy legális munkavállalóként dolgozzanak tovább.

Egyedül nem megy

Az unió közben megállapodást kötött Szenegállal, a Kanári-szigetekhez közel eső egyik nyugat-afrikai állammal, hogy ellenőrizni fogja az onnan kiinduló illegális bevándorlást.

A hosszú partszakasz felügyeletéhez azonban nincs elég hajó és repülőgép, ezért Madrid azt szeretné, ha európai partnerei is jobban segítenék.

Július közepén szóba került egy európai uniós javaslat, miszerint közös gyorsreagálású határőregységet hoznának létre, amelyben tolmácsok és segélyalkalmazottak is helyet kapnának. Mindez azért, hogy csökkentsék a déli államokra nehezedő nyomást.

Az illegális bevándorlást szabályozni hivatott úgynevezett Hágai Program azonban egyelőre késik a közös intézkedésekkel.

Mindeközben Európa demográfiai időzített bombával is küzd, azaz lakossága rohamosan öregszik, és egyre kevesebb aktív munkavállaló tartja el a nyugdíjasok növekvő tömegét. Egyes szakértők szerint ezt a dilemmát csak szabályozott bevándorlással lehet megoldani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×