eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Angol PIN-kódokat lop az orosz maffia

Orosz bűnszövetkezet lopja az internetről angolok hitelkártyaszámát, a titkos jelszóval és kóddal együtt. Az adatokat négyszáz forintnak megfelelő összegért, ugyancsak az interneten kínálják.

Az olcsón kínált adatcsomag tartalmazza a megkárosított ember nevét, lakás- és e-mail címét, hitelkártyaszámát és a titkosnak vélt jelszót is.

Az orosz számítógép-zsonglőrök kieszelték, hogyan lehet mindezt letölteni az interneten vásárók és banki ügyeiket intézők otthoni számítógépéről.

A banda úgynevezett trójai szoftvereket használ az adatok megkaparintásához, amelynek segítségével minden szám- és betűleütés leolvasható, amikor a mit sem sejtő áldozat biztosnak vélt internetes kapcsolatba lép egy bankkal, vagy egy árucikkeket e-mail útján kínáló vállalattal.

A pórul járt internetező azután riadtan tapasztalja, hogy a bankszámláját valaki megdézsmálta.

Az orosz bűnszövetkezet által interneten egyenként körülbelül két dollárért kínált adatcsomag könnyedén, minden különösebb műszaki hozzáértés nélkül lemásolható.

A brit sajtó annak a hölgynek az esetét említi példaként, aki három hete szörfdeszkát rendelt lányának az interneten egy csomagküldő vállalattól.

A számítógépe ezután akadozni kezdett, egyre lassabbá vált, majd néhány nap múltán teljesen leállt.

Adatai viszont megjelentek egy orosz honlapon - még a telefonszáma és a helyi élelmiszeráruházzal internetes vásárlásra használt kódja is.

A nő azonnal letiltotta a hitelkártyáját, de a bankszámlájáról addigra egy kis összeg, a körülbelül négyezer ötszáz forintnak megfelelő tíz font hetven penny már hiányzott. Valaki kipróbálta, működik-e a dolog - szerencsére szerény volt.

Sok száz milliárdos kár

Hogy mi az adatlopás ellenszere? Állandóan frissített vírusirtó program, valamint tűzfal használata, még akkor is, ha ez pénzbe kerül. Emellett soha ne nyissunk ki ismeretlen helyről érkező csatolt e-mail anyagot. Az ördög sohasem alszik.

Az ilyen jellegű csalás immár nagyipar, és a brit gazdaságnak évi közel 800 milliárd forintnak megfelelő kárt okoz.

Az orosz rendőrség egy angol bejelentést követően csak annyit válaszolt, hogy egyedi esetekkel egyelőre nem tud foglalkozni, de együttműködik a brit illetékesekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×