INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Fico: nincs szükség figyelmeztetésre

InfoRádió / MTI
Szükségtelen, hogy Magyarország a szélsőségek elleni küzdelemre buzdítsa Szlovákiát - közölte Robert Fico szlovák kormányfő Gyurcsány Ferenc felhívására válaszolva.

Fico a SITA hírügynökségnek adott interjújában reagált magyar kollégája szombaton megfogalmazott elvárására, amely szerint nem elég, ha a szlovák pártok ismertetik álláspontjukat a Szlovákiában történt magyarellenes megnyilvánulásokkal kapcsolatban, a kormányfőnek, Robert Ficónak világosan el kell határolódnia azoktól.

A hírügynökség beszámolója szerint Fico "kormányfőként és a szociáldemokrata Smer (SD) elnökeként egyként elítéli azokat a szélsőséges és összeférhetetlen megnyilvánulásokat, amelyek a Magyar Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban megestek"

A szlovák kormányfő megfogalmazása szerint: "a szlovák kormánynak azonban nincs szüksége semmilyen azt célzó felszólításokra, hogy cselekedjen a szélsőséges megnyilvánulások ellen."

Robert Fico ugyanitt a politikusoknak és a médiának is üzent, mondván, hogy "az összeférhetetlenség eseti megnyilvánulásaiból ne igyekezzenek tőkét kovácsolni, és táptalajt teremteni" a hasonló eseteknek.

Gyurcsány Ferenc szombaton azok után szólalt meg, hogy az utóbbi napokban Szlovákiában több tettlegességgel járó magyarellenesség történt.

Pénteken Nyitrán egy magyar nemzetiségű diáklányt két ismeretlen férfi azért vert meg, mert hallották, hogy a lány magyarul telefonál. Az inzultus magyarellenességéhez nem fér kétség, mert a tettesek a lány blúzára magyarellenes mondatokat is írtak.

A szlovák rendőrség Nyitrán és környékén nagy erőkkel nyomoz az elkövetők után, akiknek szombatra már a fantomképei is elkészültek. Ján Paska országos rendőrfőkapitány elszánt nyomozást ígért. Szavai szerint a tetteseket addig keresik, amíg meg nem találják őket.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk