eur:
393.17
usd:
366.78
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Brit éjjellátó eszközzel szúrták ki az izraeli katonákat?

A brit hatóságok sürgős vizsgálatot rendeltek el, miután izraeli katonák Libanonban brit katonai eszközöket találtak a Hezbollah bunkereiben. Izrael magyarázatot követel Londontól, hogy miként kerülhettek a síita milícisták kezébe a "Made in Britain" feliratú éjjellátó készülékek.

A britek még 2003-ban 250 darab ilyen készüléket adtak el Iránnak a drogcsempészet elleni harcra.

A brit külügyminisztérium szerint ugyanakkor az előzetes vizsgálat szerint a most talált felszerelés nem volt része az Iránba küldött szállítmánynak. A végleges választ az adja meg, amikor összevetik a Teheránba küldött éjjellátó eszközök sorozatszámát a Dél-Libanonban talált készülékekével.

A brit Kereskedelmi és Ipari Minisztérium egyik illetékese azt mondta, katonai felszerelést csak exportengedély birtokában lehet külföldre eladni, és a mostani vizsgálat során ki fog derülni, hogy kijátszotta-e valaki a korlátozást.

A drogellenes háborúra szánták

2003-ban, a brit hatóságok azért adtak különleges exportengedélyt az éjjellátó készülékekre, hogy azokat az iráni rendőrség az Afganisztánból kiinduló heroin- és ópiumcsempészet megfékezésére használja fel.

Az akkori brit külügyi államtitkár a westminsteri parlament alsóházában még közölte is, nem állt fenn a lehetősége annak, hogy a katonai eszközök az iráni hadsereghez kerüljenek.

A Hezbollah éjszaka is jól láthatta az izraelieket

London számára roppant kínos lenne, ha brit katonai felszerelések kerülhettek a Hezbollah-hoz, mert a szervezet katonai szárnyát terrorista csoportnak minősítették.

Tony Blair emellett világossá tette, hogy Izraelt támogatja a síita csoporttal szembeni harcában, egyrészt azért, mert más kormányfőkkel szemben nem követelt azonnali tűzszünetet Dél-Libanonban, másrészt, mert engedélyezte, hogy brit reptereken keresztül szállítsanak Izraelnek bunkerek ellen bevethető bombákat.

A dél-libanoni harcok idején az izraeli parancsnokok arra panaszkodtak, hogy a Hezbollah-harcosok képesek voltak megfigyelni a csapatmozgásokat és fékezni a támadásokat.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×