eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Gyengeelméjű-e Bush?"

George W. Busht már a korábban őt támogató konzervatív amerikai sajtó egy része is elhagyta - áll a The Washington Post cikkében. Az újság emlékeztet arra, hogy egyre több neves televíziós kommentátor kérdőjelezi meg az amerikai elnök politikusi, vezetői képességeit, különösen az iraki háború miatt.

Az elnökkel szemben az egyik legkritikusabb hangot az MSNBC műsorvezetője, Joe Scarborough, volt republikánus kongresszusi képviselő ütötte meg.

A korántsem a liberális médiaelithez tartozó újságíró legutóbb az általa vezetett beszélgetős műsorban Bush értelmi képességeiről faggatta vendégeit.
 
"Gyengeelméjű-e Bush?" - ezt a kérdést láthatták a képernyőn a nézők a beszélgetés ideje alatt.

Scarborough nem válaszolt nemmel, ehelyett Bush bakijairól, tévesztéseiről mutatott be egy összeállítást, majd azt sugallta, hogy az elnök nem kellőképpen intelligens az Egyesült Államokat irányításához.

A mindössze 30 százalékos népszerűségi mutatóval rednelkező George Bushtól a kongresszusi választások közeledtével mind több republikánus képviselő pártol el, az írott és az elektronikus sajtó egyre nagyobb hányada kételkedik rátermettségében és veszíti el az elnökbe vetette hitét, elsősorban az iraki háború miatt.

Egyre több és nyíltabb kérdést tesznek fel Bush külpolitikájáról, amely pedig azelőtt a legszilárdabb támogatói bázist szerezte neki. A konzervatív véleményformálók közül sokan elveinek feladásával, mások gyenge végrehajtással vádolják az elnököt.

Rich Lowry, a National Reviwe szerkesztője már Bush Vietnamjáról beszél, szerinte a siker Irakban elérhetetlenebb, mint korábban bármikor.

Quin Hillyer, az American Spectator főszerkesztője azt kéri számon, Washingtontól, miért nem csap le az Irakban garázdálkodó milíciák vezetőire, az önkényeskedő hadurakra.

Thomas L. Friedman, a The New York Times kolumnistája, aki bár nem konzervatív, de erőteljesen támogatta az iraki háborút, az utóbbi hetekben ábrándult ki. Azt írta: nincs értelme az eddigi politika folytatásának, jönnie kell végre egy B-tervnek, amely alapján Amerika a maga részéről a lehető legkisebb veszteséggel le tudná zárni Irak ügyét.

Fred Barnes, a Weekly Standard főszerkesztője, aki szilárd Bush-támogató maradt, nem tartja meglepőnek a csalódottságot. Szerinte az elhúzódó iraki viszályba egyre többen belefáradnak, a gyors befejezés reményének elpárolgása sokak számára illúzióvesztéssel jár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×