eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

"Állítsuk vissza a Szovjetuniót!"

Mintegy száz kommunista szimpatizáns tüntetett szombaton Moszkvában, a Vörös téren, az 1991 augusztusában végrehajtott, sikertelennek bizonyult államcsíny 15. évfordulóján. A hétvégén még további demonstrációkat is szerveznek, de egyik megmozdulásra sem várnak többet néhány száz résztvevőnél.

A Lenin-mauzóleum előtt összegyűlt tüntetők, túlnyomó többségükben idős emberek, vörös zászlókat lengettek, valamint "Állítsuk vissza a Szovjetuniót!", "A kapitalizmus a szélsőségesség és a terrorizmus keresztapja", "1991-től 2006-ig: nagyhatalomtól a nemzeti szégyenig" feliratokat emeltek a magasba.

"Nincs demokrácia Oroszországban. A kőolaj és a gáz az oligarchák kezébe került, a népnek ebből semmi haszna. A tudományt és a fejlett katonai technológiákat megsemmisítették" - véli Anatolij Nyescsitoj, a tudományos akadémia munkatársa, aki azt mondja, hogy támogatta a puccsistákat.

Vilorij Berezin újságíró, a tüntetés egy másik résztvevője azon sajnálkozott, hogy szerinte a puccsisták túl gyengék voltak, nem csinálták végig azt, amit elkezdtek. Vlagyimir Markov, az orosz kommunista párt egyik vezetője a tüntetőkhöz intézett beszédében árulónak, a nép ellenségének minősítette a puccs vezetőit. "Nem tettek semmit, hogy megvédjék a szovjet hatalmat!" - harsogta a hangosbemondón Markov.

A puccs

1991. augusztus 19-én hajnalban egy új testület, a Rendkívüli Állapot Állami Bizottsága (GKCSP) bejelentette, hogy rendkívüli állapotot vezetnek be a Szovjetunió egyes területein. A GKCSP közleménye azt állította: Mihail Gorbacsov szovjet elnök egészségi állapota miatt nem képes ellátni kötelezettségeit, így azokat az alkotmány 127. cikke értelmében az alelnök, Gennagyij Janajev veszi át.

Borisz Jelcin, az Oroszországi Föderáció elnöke azonban gyorsan és határozottan cselekedett: kijelentette, hogy átveszi az ellenőrzést a föderáció területe felett, felszólította a hadseregnek és a KGB-nek a puccsban részt vevő alakulatait, hogy szüntessék be tevékenységüket.

A végjáték

A puccs végjátékaként augusztus 21-én hajnalban három halálos áldozatot követelő lövöldözés robbant ki az orosz parlament épülete előtt.

Az orosz parlament aznapi rendkívüli ülésén Jelcin bejelentette, hogy elmenekültek a puccsisták, másnap már le is tartóztatták, majd később bíróság elé állítottak őket.

Gorbacsov augusztus 22-én a Krímből visszatért Moszkvába, de a kocka már el volt vetve, és a Szovjetuniót 1991. december 8-án felváltotta a Független Államok Közössége (FÁK) elnevezésű laza konföderáció.

A puccs 15. évfordulójának alkalmából szombatra, vasárnapra és a jövő hét keddjére több politikai párt tüntetéseket szervezett Moszkvába, de egy demonstrációra sem várnak néhány száz embernél többet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×