INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Újabb merényletektől tartanak Irakban

Infostart / InfoRádió
Újabb merényletektől tartanak Irakban, azután, hogy csütörtökön hivatalosan is bejelentették: megölték az al-Kaida terrorszervezet helyi vezetőjét. Bagdadban és Bakubában gépkocsi-közlekedési tilalmat vezettek be.

Csütörtökön több kocsiba rejtett pokolgép is robbant azután, hogy hivatalosan bejelentették: egy légicsapásban meghalt Abu Muszab al-Zarkavi, az al-Kaida terrorszervezet iraki vezetője.

A bagdadi vezetés azt akarja elérni, hogy az emberek maradjanak otthon, ne menjenek sehova, ezzel is csökkentve a merényletek veszélyét.

Az illetékesek különösen attól tartanak, hogy pénteken az esti imára igyekvők körében robbanthat valaki.

"Zarkavi elérte célját"


Időközben az afganisztáni tálibok vallási-politikai vezetője azt mondta: Zarkavi halála nem gyengíti az iraki ellenállást.

Omar molla üzenetében leszögezte: a meggyilkolt vezető elérte célját, tömeges ellenállást hozott létre az amerikaiak ellen, hívei között rengeteg olyan fiatal van, aki erősíteni fogja az ellenállást.

Az Egyesült Államokban és az iraki vezetés körében üdvözölték a Zarkavi likvidálásáról szóló hírt. Szakértők ugyanakkor közölték: szó sincs arról, hogy ezután csökkenne a feszültség az országban.

Az Egyesült Államok 2003-ban támadta meg Irakot, hogy megdöntse Szaddam Husszein hatalmát.

Hetek alatt elfoglalta az országot, ám az ellenállást nem sikerült csökkentenie, a közel-keleti országban szinte naponta követnek el merényleteket.

Kapcsolódó hang

Tömött hullaházak Irakban
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk