eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kisebbségi kormányzás lesz Csehországban?

Eredménytelennek bizonyult a cseh választásokon győztes polgári demokraták, és az eddig kormányzó szociáldemokraták mai megbeszélése. A cseh miniszterelnök megerősítette: pártja nem támogatja egy esetleges jobbközép kormány összeállítását. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges jobboldali kormánynak nem lenne többsége a parlamentben.

Prágában óriási érdeklődés előzte meg a két nagy politikai rivális, Miroslav Topolánek polgári demokrata pártelnök és Jiri Paroubek szociáldemokrata pártvezető megbeszélését. Délelőtt előbb a két párt tárgyalóküldöttségei folytattak eszmecserét, majd a két pártelnök négyszemközt tárgyalt egymással - jelenti az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A tanácskozás után Miroslav Topolánek újságíróknak elmondta, hogy a szociáldemokraták nem mutatnak hajlandóságot a tervezett jobbközép hármas koalíció támogatására, így az esetleges jobboldali kormánynak nem lesz többsége a parlamentben.

Mégis folytatódnak az egyeztetések?

A polgári demokraták azonban közölték: a tárgyalások még nem fejeződtek be, csupán az egyeztetés elején tartanak, és tovább keresik a kiutat a választások után kialakult zsákutcából.

Ma délután a képviselőházban összeül a parlamentbe bejutott 5 párt küldöttsége, hogy megvitassa az alakuló ülés részleteit. Úgy tudni: a választások utáni első parlamenti ülésre június 27-án kerül sor, ekkor nyújtja be lemondását a jelenlegi kormány.

A megfigyelők szinte kizártnak tartják, hogy addig sikerül megállapodni az új kabinet összetételében. A szociáldemokraták továbbra is egy szakértői kormány létrehozásában látják a kiutat a jelenlegi patthelyzetből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×