eur:
395.81
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Amerikai atomtöltetek Törökországban

Nukleáris tölteteket tárol Törökországban az Egyesült Államok hadserege - derült ki egy washingtoni kormányszerv éves jelentéséből. A török sajtó és az ellenzék megdöbbenve fogadta a hírt, és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgetik az ügyben. A török kormány egyelőre nem szólalt meg.

Az Egyesült Államok török földön 90 darab nukleáris töltetű bombát tárol. A török sajtó jelentései szerint ez az információ az egyik washingtoni kormányszerv éves jelentésében szerepel - mondta az InfoRádióban Tarik Demirkán török újságíró.

A B-61-es bombákat a jelentések szerint a dél-törökországi Incirlik támaszponton tartják, amely a szíriai és iraki határ közelében található, és az amerikai hadsereg legfontosabb támaszpontjának számít a Közel-Keleten.

A hír nyilvánosságra kerülése után az ellenzéki szociáldemokrata párt parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte, ők ugyanis úgy gondolják, hogy a nukleáris töltetű bombák léte komoly fenyegetés a szomszéd iszlám országokkal szemben, és így bizalmi válsághoz vezethet Törökország és szomszédai között.

A hírre a török kormány részéről eddig senki sem reagált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×