eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A guantánamói börtön bezárását kezdeményezi az Amnesty

A guantánamói amerikai támaszponton lévő börtön felszámolását és a fogolykínzásokról szóló értesülések mielőbbi kivizsgálását kezdeményezi az Amnesty International.

Az emberjogi szervezet legújabb jelentésében több rab beszámolójára hivatkozva azt írja: a foglyokat gyakran megverték és kínvallatással akarták vallomástételre rávenni.

Az Amnesty International szerint az egyik jemeni fegyencet üzleti út közben, Egyiptomban rabolták el, majd Afganisztánba, végül Guantánamóra vitték.

Eddig mintegy 35 ország 500 állampolgára volt a táborban bírói ítélet nélkül. Az első rabok 2002. január 11-én érkeztek Guantanamóra.

Angela Merkel német kancellár a kedden megjelent Spiegel német hetilapnak azt mondta, hogy meg kell találni a Kuba területén lévő amerikai börtöntámaszpont alternatíváját, és erről tárgyalni kíván George Bush amerikai elnökkel.

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője, Sean McCormack válaszában közölte: az Egyesült Államok továbbra is elutasítja a guantanámói börtöntámaszpont bezárását.

Guantanámónak az a célja, hogy rendkívül veszélyes személyeket távol tartson a civilizált világtól – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×