eur:
401.04
usd:
366.98
bux:
74553.99
2024. október 14. hétfő Helén
Donald Trump volt amerikai elnök távozik a manhattani büntetőbíróságról a perében hozott ítélet kihirdetése napján, 2024. május 30-án. Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek találta Donald Trumpot az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban. Trump ellen Alvin Bragg, a demokrata párt színeiben megválasztott kerületi ügyész emelt vádat 2023-ban.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Foley

Állítólag Donald Trump elnökként nem kímélné sem Kínát, sem Európát

Donald Trump korábbi kereskedelmi tanácsadója, Robert Lighthizer állítólag arról tájékoztatja a Wall Street-i befektetőket, hogy amennyiben a republikánus elnökjelöltet újraválasztják, röviddel hivatalba lépése után megkezdheti átfogó vámjavaslatainak végrehajtását.

Donald Trump hivatalba lépése után azonnal odacsapna Kínának és Európának is. Erről a Piper Sandler befektetési bank elemzői számoltak be pénteki jegyzetükben - írja a Portfolio a CNBC amerikai hírtelevízió jelentésére hivatkozva.

Az elemzők szerint több ügyfelüktől is azt hallották, hogy Robert Lighthizer befektetői csoportokkal találkozott, és közölte velük: Trump röviddel hivatalba lépése után bejelentheti a 60 százalékos kínai vámokat és a 10 százalékos általános vámokat. A Trump-kampány sajtótitkára, Karoline Leavitt nem tagadta, hogy Lighthizer találkozott befektetőkkel, de figyelmeztetett:

semmilyen szakpolitikai bejelentést nem szabad hivatalosnak tekinteni, hacsak nem közvetlenül Trump elnöktől származik.

Nem világos, mely csoportokkal beszélt Robert Lighthizer, és a Piper Sandler elemzői nem válaszoltak a CNBC további részleteket kérő megkeresésére. A cég ügyfelei valószínűleg nagy vagyonkezelő cégek, amelyek fizetnek a részvény- és gazdasági kutatásokért. Lighthizer, aki kulcsszerepet játszott Trump első ciklusbeli kereskedelmi politikájának kialakításában és végrehajtásában, jelenleg a Trump-párti America First Policy Institute amerikai kereskedelmi központjának elnöke. Emellett igazgatója a Trump Media nevű tőzsdén jegyzett közösségi médiavállalatnak is.

A Piper Sandler elemzői arra figyelmeztetik a befektetőket, hogy vegyék komolyan Trump ígéreteit a vámok történelmi szintre emeléséről.

Arra számítunk, hogy a vámok gyorsabban jönnek majd egy második Trump-időszakban, mint az elsőben- írták jegyzetükben.

Trump kampánykörútjain a vámokat a jólét kulcsaként és az amerikai gazdaság protekcionista formába való átformálásának fő eszközeként mutatja be. Azt állítja, vámtervei elegendő pénzt hoznak majd a hatalmas adócsökkentések kifizetéséhez, anélkül, hogy csökkenteni kellene a költséges kormányzati programokat.

Számos közgazdász és adószakértő azonban figyelmeztet arra, hogy

Trump expanzív vámtervei növelhetik az árakat, csökkenthetik az amerikai GDP-t és károsíthatják a foglalkoztatást kulcsfontosságú iparágakban.

Kamala Harris demokrata elnökjelölt többször is idézte egy progresszív csoport elemzését, amely szerint Trump vámjai közel 4000 dolláros adóemelést jelenthetnek egy átlagos amerikai család számára.

A Trump-kampány hangsúlyozza, hogy a vámötleteket tágabb terveikkel együtt kell vizsgálni, amelyek között szerepel a szabályozások csökkentése és az amerikai olajfúrások felfuttatása is. Anna Kelly, a Republikánus Nemzeti Bizottság szóvivője megjegyezte, hogy Harris és Joe Biden elnök Trump első hivatali idejéből származó vámok közül sokat fenntartott, sőt egyes esetekben meg is erősített.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 14. 08:31
×
×
×
×