eur:
396.14
usd:
354.85
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: MNB/YouTube

Virág Barnabás: nem lehet hátradőlni, hosszú az infláció árnyéka

A Monetáris Tanács elkötelezett a dezinfláció folytatása és az inflációs cél fenntartható elérése mellett – hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Monetáris Tanács alapkamatdöntése után tartott tájékoztatóján.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

A legutóbbi, augusztusi kamatdöntő ülésen a testület még az alapkamat tartására szavazott, de Virág Barnabás MNB-alelnök az ülést követő tájékoztatón azt mondta, bár a grémium a monetáris lazítás átmeneti szüneteltetése mellett döntött, a következő időszakban tér nyílhat a kamatkondíciók további, óvatos mérséklésére.

A mostani döntés után tartott tájékoztatóján Virág Barnabás kiemelte, hogy a makrogazdasági kilátások javultak. Az egyik fontos tényező, hogy az amerikai Fed és az Európai Központi Bank is mérsékelte a kamatkondíciókat, így a külső környezet némileg lazábbá vált. Ennek ellenére a Monetáris Tanács szerint továbbra is óvatos megközelítés indokolt, mert az lesz az alelnök szerint a kulcskérdés, hogy ezek a döntések milyen hatást gyakorolnak a feltörekvő piacokra.

"Inflációs kép nem változott, 2025 elejétől folytatódhat a dezinfláció" – mondta Virág Barnabás, de hozzátette, a tranzakciós illeték emelése miatt némiképp felfelé módosították az előrejelzést. E szerint az infláció idén 3,5-3,9 százalék között, 2025-ben 2,7-3,6 százalék között, 2026-ban 2,5-3,5 százalék között lehet.

A magyar gazdaság pedig a mostani becslés szerint 2024-ben 1,0-1,8 százalékkal, 2025-ben 2,7-3,7 százalékkal, majd 2026-ban 3,5-4,5 százalékkal bővül. Az MNB alelnöke hozzátette, a külső egyensúly mérlegének a javulása folytatódik, idén 2 százalékos szufficitre számítanak, ami nagy előrelépés a tavalyi 8 százalékos deficithez képest.

"Az infláció augusztusban ismét csökkent és a jegybanki toleranciasávba került, és szeptemberben várhatóan tovább csökken. Közelebb kerülünk a célhoz, de októbertől átmeneti emelkedés következik" – mondta, és közölte, az infláció árnyéka hosszú, mert a fogyasztási és beruházási döntésekre gyakorolt hatása továbbra is erőteljes.

Azt is jelezte, hogy a jegybank az árstabilitás elérésével és a pénzügyi piac stabilitásának a fenntartásával tud a leghatékonyabban hozzájárulni a gazdasági szereplők fokozott óvatosságának oldódásához, egyben a gazdasági növekedés beindításához. Azt is kiemelte, hogy a változékony pénzpiaci folyamatok, a geopolitikai feszültségek továbbra is óvatos és türelmes megközelítést tesznek szükségessé a monetáris politikában.

A tanács a döntéskor négy szempontot mérlegelt:

  • Inflációs helyzetkép: folytatódott a dezinfláció
  • fejlett piaci kamatok: csökkentett a Fed és az EKB
  • országkockázati megítélés: enyhe javulás történt
  • bizalom a gazdasági szereplők között: fokozatos erősödés látható

Mindez együtt Virág Barnabás szerint a kamatkondíciók óvatos mérséklését tette lehetővé.

"Nem dőlhetünk hátra, továbbra is óvatos és türelmes monetáris politika szükséges, és a Monetáris Tanács továbbra is adatvezérelten, hónapról hónapra dönt" – jelentette ki.

Egy kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy ezúttal is a tartás és a 25 bázispontos csökkentés volt a testület napirendjén, és végül a tanács egyhangúlag döntött az alapkamat mérséklése mellett.

Arról is beszélt, hogy a befektetői hangulat javul, a munkaerőpiac viszont elkezdett enyhülni. Erőteljes reálbér-növekedés van, ez a következő időszakban lassulhat, de erős marad, 4-5 százalék közül lehet a következő években, és ez fontos bázisa lehet a lakossági fogyasztás emelkedésének, így a gazdaság növekedésnek is.

"A Monetáris Tanács elkötelezett a dezinfláció folytatása és az inflációs cél fenntartható elérése mellett" – hangsúlyozta Virág Barnabás, és jelezte, jelenleg nincs olyan tényező, amely indokolná az alapkamatpálya elmozdulását, de továbbra is kiemelten figyelik az inflációs kilátásokat, az ország kockázati megítélését és a pénzügyi piaci stabilitást.

Az idén még várható kamatcsökkentések számáról azt mondta, ezt majd havonta eldönti a tanács, de továbbra is a tartás és a 25 bázispontos csökkentés lehet az opció. Kérdésre válaszolva elmondta, a gazdasági előrejelzésekben nem kalkuláltak a visszatartott uniós források kifizetésével, ha beérkezik, az tovább javíthat a képen.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×