eur:
392.53
usd:
354.65
bux:
72749.76
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka
An aerial view of a senior couple picking out various groceries at their local supermarket together.
Nyitókép: Getty Images/ Tom Werner

A bevásárlóturizmust is érintő lépésre készül keleti szomszédunk

A román kormány új intézkedéseket fontolgat az élelmiszerárak szabályozására. A mezőgazdasági minisztérium egy olyan sürgősségi rendeleten dolgozik, amely 20 százakra korlátozná az élelmiszerek árrését.

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter meglátása szerint a kezdeményezése a 17 alaptermékre vonatkozó jelenlegi árplafon sikerén alapul.

A román versenytanács adatai szerint ezen termékek ára 20-30 százalékkal csökkent 2024 júniusára az előző év azonos időszakához képest – idézi a Portfolio az euractiv.com tudósítását.

„Egyértelmű, hogy ezt az intézkedést folytatni és kiterjeszteni kell” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki szerint az alapvető élelmiszerekre vonatkozó felár felső határa „helyes döntés volt a túlzott áremelkedés megfékezésére” és a románok vásárlóerejének megőrzésére.

Bár az ötlet nem új, egyes források szerint még az őszi választások előtt jóváhagyhatják – jegyzi meg a gazdasági portál.

A Concordia munkaadói szövetség ugyanakkor ellenzi a javaslatot. Radu Burnete, a szervezet ügyvezető igazgatója szerint egy ilyen intézkedés „a piacok torzulásához” vezetne. „Románia piacgazdaság, nem látjuk, hogyan lenne megvalósítható több ezer romániai termék esetében az összes árrés befagyasztása” – nyilatkozta Burnete.

Hozzátette, hogy bár az alapvető élelmiszerek árplafonjai csökkentek a tavalyi rendelet után, az intézkedés más termékek esetében áremelkedéshez vezetett, és nem sikerült enyhíteni a megélhetés általános költségeit.

Címlapról ajánljuk
Október 1-jétől Budapesten is jön az új alapellátási ügyeleti rendszer

Október 1-jétől Budapesten is jön az új alapellátási ügyeleti rendszer

Október 1-jétől Budapest is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez, a háziorvosok hétköznap délután 4 és este 10 óra között vesznek részt az ügyeletben. Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint a szükséges 900 orvos helyett csak 200-300-an jelentkeztek a feladatra. A Magyar Orvosi Kamara szerint félő, hogy tovább nő a betöltetlen praxisok száma.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 2. 11:24
×
×
×
×