eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 17. szombat Jácint
Idénymunkások dolgoznak az ABO Agrestis Termelő és Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) káposztaföldjén, a Pest megyei Bugyi határában. A helyszínhez közel kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatót tartottak az idénymunkások bejelentését egyszerűsítő augusztus 1-jén életbe lépett jogszabályról.
Nyitókép: MTI/Földi Imre

Súlyos bírságot kockáztat, aki ezt elmulasztja

Ráadásul két évig szégyenlistára is kerül a szabálytalankodó.

Népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás, júliusban 350 ezren dolgoztak így; az adózása is egyszerű és kedvezményes ennek az foglalkoztatási formának, de nagyon sokat kockáztat az, aki elfelejti bejelenteni az alkalmi munkavállalóját - hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kiemelték, hogy aki elmulasztja szabályszerűen bejelenteni az alkalmi és idénymunkát, az augusztus 1-től egymillió helyett már kétmillió forintos bírságot kockáztat alkalmazottanként. Az ilyen súlyos szabálytalanságot elkövető munkáltató két évre felkerül a NAV illegális foglalkoztatók szégyenlistájára, és két évig nem kaphat semmilyen költségvetési támogatást - figyelmeztetett az adóhatóság.

Szintén két évre az adózói besorolása kockázatos minősítésű lesz. A kisvállalati adózók (kiva) még ennél is többet kockáztatnak a bejelentés elmulasztásával, mert elveszítik kedvező adózási módozatukat, és 24 hónapig nem is kerülhetnek vissza ebbe az adózási körbe - fűzte hozzá a NAV.

Kitértek arra is, hogy ha egy munkáltatónak alkalomszerűen több munkaerőre van szüksége, akkor erre az átmeneti létszámnövelésre jelenthet megoldást az egyszerűsített foglalkoztatás. Az egyszerűsített foglalkoztatás alapvetően kétféle munka lehet: mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunka, illetve alkalmi munka, mely utóbbinak speciális változata a filmipari statiszta foglalkoztatása - idézték a példákat.

Ismertették: mezőgazdasági, illetve turisztikai idénymunkánál a munkavállaló foglalkoztatása ugyanazon munkáltatónál az adott évben nem haladhatja meg a 120 napot. Alkalmi munkánál a létszámkorlát mellett szintén figyelemmel kell lenni a foglalkoztatás időtartamára, amely az azonos felek között nem haladhatja meg az egymást követő 5 napot, egy naptári hónapban a 15 napot, az adott évben a 90 napot.

A munkavállalót a munkáltatónak kell bejelentenie még a munkavégzés megkezdése előtt. Ehhez több gyors és egyszerű bejelentési mód közül választhat. Érdemes a weben a NAV online nyomtatványkitöltő alkalmazását választani, amely akár okostelefonról is elérhető, és az alkalmazott néhány kattintással bejelenthető, sőt, az érvényes bejelentések is lekérdezhetők. De választható még az EFO pro mobilalkalmazás, valamint a 185-ös telefonszám is - ismertetik.

Az egyszerűsített foglalkozás alapvető szabályairól a foglalkoztatók és foglalkoztatottak a NAV honlapján a 46-os számú információs füzetből tájékozódhatnak - ajánlotta a NAV.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: átveheti a fekete pestis helyét a majomhimlő, elsősorban gyerekek az áldozatok

Rusvai Miklós: átveheti a fekete pestis helyét a majomhimlő, elsősorban gyerekek az áldozatok

Példátlan mértékben növekszik a majomhimlős megbetegedések száma Afrikában, az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki. Rusvai Miklós víruskutató szerint elkerülhetetlen, hogy az afrikai terjedés után Európában is nagyobb számban jelenjen meg a fertőzés. Egy oltás megszűnése mellett a rágcsálók is fontos szerepet játszanak a vírus fennmaradásában.

USA: egymásra licitál a két elnökjelölt

A megélhetési és lakhatási költségek csökkentésére vonatkozó választási ígéreteket jelentett be Kamala Harris demokrata elnökjelölt pénteken, egy nappal azután, hogy Donald Trump republikánus jelölt körvonalazta az infláció elleni fellépésről szóló elképzeléseit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 17. 08:17
2024. augusztus 16. 20:49
×
×
×
×