eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztérium 2024. július 10-én. A miniszter bejelentette: Magyarország 11 pontos javaslatcsomagot terjesztett az uniós Versenyképességi Tanács elé az elektromos autózásra való átállás felgyorsítása érdekében.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kivezetik a távközlési és gyógyszergyártói extraprofitadót

Magyarország 11 pontos javaslatcsomagot terjesztett az uniós Versenyképességi Tanács elé az elektromos autózásra való átállás felgyorsítása érdekében – közölte a nemzetgazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Nagy Márton kérdésre válaszolva azt is közölte: 2025 januárjától a légiforgalmi adó mellett már a távközlésnek és a gyógyszergyártóknak sem kell extraprofitadót fizetnie.

A szerdai sajtótájékoztatón – melyen az euróai elektromosautó-piac fellendítésére tett javaslatokat ismertette – a bankok extraprofitadója kapcsán Nagy Márton az ATV kérdésére bejelentette:

2025. januártól már a távközlésnek és a gyógyszergyártóknak sem kell extraprofitadót fizetnie.

A bankok extraprofitadója indokolt – tette hozzá. Mint olvasható, a miniszter megerősítette, hogy a bankadó nominálisan körülbelül 280 milliárd lesz, ebből lehet majd 140 milliárdot levonni, 140 milliárdot viszont be kell fizetni.

A biztosítóknál is leírható lesz az 50 százaléka az extraprofitadónak, bizonyos feltételek mellett, állampapírvásárlás és a növekmény figyelembevételével meghatározott időszakban – közölte a miniszter a csatorna kérdésére, jelezve: egyedi elbírálás lesz.

Hétfőn derült ki, hogy a kormány megemelte a bankok különadóját - erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a rendkívüli Kormányinfón, ismertetve az úgynevezett háborúellenes akcióterv részleteit. Később pedig a bankokat is tájékoztatták a részletekről, a Magyar Bankszövetség pedig kedden reagált az eseményekre. További részletek itt.

Az Európai Unió Tanácsának határozata alapján Magyarországnak 2023 negyedik negyedévére döntenie kell a következő átmeneti adóintézkedések kivezetéséről:

  • a pénzügyi szervezetek extraprofitadója,
  • a biztosítókat terhelő extraprofitadó,
  • az energetikai vállalkozások extraprofitadója,
  • a kiskereskedelmi szektor különadója,
  • a távközlési szektor extraprofitadója,
  • a gyógyszergyártói befizetések különadója.

Ha kivezetnék az összeset, a költségvetésnek összesen 1257 milliárd forintnyi bevételről kellene lemondania 2024-ben – jegyzi meg a 24.hu.

Az európai autóipar érintő bejelentés

Magyarország 11 pontos javaslatcsomagot terjesztett az uniós Versenyképességi Tanács elé az elektromos autózásra való átállás felgyorsítása érdekében - hangzott el a nemzetgazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Nagy Márton szükség van az európai elektromobilitás fellendítését támogató intézkedések összehangolására, mert jelenleg az egyes tagállamok különböző stratégiákat valósítanak meg. A javaslatokat ismertetve kiemelte, hogy fejleszteni kell a töltőinfrastruktúrát.

„Ötven kilométerenként létre kell hozni töltőállomásokat, ami természetesen megvalósulhat egy benzinkúton is. A második javaslat, hogy az üzemanyagtöltő állomások 80 százalékának biztosítani kell az elektromos töltőegységeket. Ahol van benzinkút, lényegében ott lennie kell elektromos töltőegységnek is” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: uniós támogatási programot kell létrehozni a nyilvános töltőhálózat fejlesztésére.

Arról is beszélt, hogy miként növelné a keresletet: „Támogatást kell adni az elektromos járművek vásárlásához. Minden európai uniós állampolgár számára 4500 eurós támogatásra teszünk javaslatot. Nagyon fontos, hogy nemcsak az új, hanem a használt járműveket is kezelni kell. A használt elektromos járművek vásárlásánál és lízingelésénél is egyedi támogatásokat kell adni” – ismertette.

Európai flottafelújítási rendszer bevezetése is szükséges a kereskedelmi célú közúti közlekedési flották fejlesztésére, a közepes és nehéz tehergépjárművekre, autóbuszokra és távolsági buszokra való átállás felgyorsítása érdekében. A nemzetgazdasági miniszter szerint javasolt a használt akkumulátorok kötelező újrafeldolgozása és megbízhatósági tanúsítvány bevezetése is, „máskülönben előbb-utóbb nem lesz olyan ritkaföldfém, amiből akkumulátort lehetne csinálni”.

A kormány egy munkacsoport felállítását javasolja az Európai Bizottságnak – tette hozzá Nagy Márton, aki szorgalmazza, hogy az Európai Unió alkosson törvényt az elektromobilitásról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Otthonfelújítás: látványberuházásokra költene a többség

Otthonfelújítás: látványberuházásokra költene a többség

Az ingatlantulajdonosok 52 százaléka mutat érdeklődést az energiahatékonyság növelését célzó állami lakásfelújítási konstrukció iránt – egyebek mellett ez derült ki az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából készített, 1000 fős kutatásból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Megjelent az optimizmus az ingatlanpiacon, aztán jött az igazi feketeleves

Megjelent az optimizmus az ingatlanpiacon, aztán jött az igazi feketeleves

A két évvel korábban elindult lavina után még 2010 végén sem tudott talpra állni a hazai ingatlanpiac. A banki finanszírozás továbbra is nagyon nehézkes volt, ami a fejlesztők lehetőségeit is erősen korlátozta, de halvány optimizmusra adott okot, hogy legalább elkezdtek beszélgetni a jövőbeli fejlesztésekről. Emellett szintén pozitívum volt, hogy a korábbi visszaesés után a világ legtöbb gazdaságának zsugorodása megállt. Hogy milyenek voltak az akkori ingatlanpiaci kilátások, arról a 2010-es Property Investment Forum konferencián beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×