eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 25-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Háborúellenes akciótervről döntött a kormány és súlyos légitársasági bírságok jöhetnek

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.

2024.07.08. 09:41

Kezdés - békemisszió

Gulyás Gergely: a háború emberi árát az oroszok és az ukránok (utóbbiak között magyarok is vannak) fizetik meg, gazdasági árát egész Európa - az inflációban, pénzben (Ukrajna nem kívánja visszafizetni a neki adott háborús hitelek egy részét), növekedési áldozatban. Ezért indított Orbán Viktor békemissziót. A békéhez a nagyhatalmak tudnak közelebb vinni, ezért tárgyal velük a magyar miniszterelnök. Európában háborús propaganda van, kell, hogy legyen hangja a veszteseknek és az áldozatoknak is. De Magyarország tudja, hol a helye, az EU soros elnökeként is tudja, hogy hol a helye. Nincs konkrét béketervünk, azt csak a felekkel lehet kidolgozni, de a párbeszédhez tűzszünet kell, addig nincs esély békére. Az elmúlt hónapokban politikai és pénzügyi zsarolásnak vagyunk kitéve, hogy álljunk a háborúpártiak sorába, az Európai Bíróság ítéletét nehéz másnak tekinteni, mint zsarolásnak e cél elérése érdekében, de nincs az a zsarolás, ami sikerre vihet Magyarországgal szemben.

2024.07.08. 09:45

Kormánydöntés: háborúellenes akcióterv

Gulyás Gergely:

1. Kötelezni fogják a pártokat és a médiumokat, hogy tegyék nyilvánosság a forrásaikat. Magyarország fenntartja magának a jogot, hogy a külföldi forrásokat, amelyek a háborúpárti propagandát szolgálják, visszaküldjék a feladónak.

2. Védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden multinak, amely extraprofitot könyvelt el: bankok, multik, energiacégek. Ez a pénz a védelmi alapba kerül.

(A döntésekről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.)

2024.07.08. 09:48

Üzemanyagárak

Gulyás Gergely: Tartsák be a kormánnyal kötött megállapodást továbbra is az üzemanyag-kereskedők, lépéseket vár a kormány, ugyanis a KSH múlt heti összesítése szerint a benzin 4, a gázolaj 10 forinttal volt drágább Magyarországon, mint a szomszédos országok átlagára. (A Nemzetgazdasági Minisztérium az üzemanyag-kereskedőkkel tárgyal a héten.)

2024.07.08. 09:49

Légiforgalmi késések - fájdalmas bírságokat vár a kormány

Gulyás Gergely: A nyári időszakban megnövekedett az utasszám, vannak bizonyos körülmények, de ez együtt sem ok a többórás késésekre és arra sem, hogy az utasok ne kapjanak megfelelő információt ahhoz, hogy eldöntsék, mit tegyenek. A reptéren már sokkal jobb a helyzet hétfőn, de azt várja a kormány a légitársaságoktól és a Hungarocontroltól, hogy készítsenek akciótervet.

A fogyasztóvédőket utasítja a kormány, hogy a lehető legszigorúbban járjon el és jelentős, a légitársaságnak komoly kárt okozó bírságokat szabjon ki, ha a késés a légitársaság komoly hibájára vezethető vissza. 12 eljárás van folyamatban jelenleg a járatkésések miatt. A késések 60 százaléka a légitársaság hibájából következik be. Például túl kevés időt adnak a ki-beszálláshoz a légitársaságok, délutánra már nagy késések vannak. Az európai légiforgalom a 2019-es rekordévnél is jóval nagyobb Európában, ezért ha nem tud időben elindulni egy gép, ezért nem 10-20 perccel későbbre kap résidőt, hanem akár 1-2 órával is később.

2024.07.08. 09:53

Babaváró támogatás

Vitályos Eszter: több "vis maior" jellegű negatív esemény következett be a Babaváró bevezetése óta, amely hátrányosan érinthette a magyar családokat és megnehezíthette a gyermekvállalási terveik megvalósítását. Akik 2019 és 2021 között vették fel a hitelt és 2024 július 1-je után lejárna az 5 éves időtartam, de még nem született gyermekük, 2 éves türelmi időt kapnak. 2026. július 1-jéig hosszabbodik meg a pénzvisszafizetési határidő. Ez év végéig több száz családot érinthet.

2024.07.08. 09:55

Egészségablak

Vitályos Eszter: népszerű az online alkalmazás a szakrendelésekre való bejelentkezésre. A július 1-jei indulástól az első öt napban 504 lakossági foglalást regisztráltak.

2024.07.08. 09:57

Kérdések

Válaszok.

2024.07.08. 09:58

Üzemanyagárak hullámzásai

Gulyás Gergely: A kormány csak végső esetben élne az eszközeivel az üzemanyagárak szabályozására, egyelőre nem volt erre szükség, remélhetőleg nem is lesz.

2024.07.08. 09:59

A Patrióták EP-frakció békepárti összefogás?

Gulyás Gergely: Az együttműködés hosszabb távra tervezett, mint a háború, a legfontosabb, hogy a szuverenitás kérdésében egyformán gondolkodnak: az európai intézményeknek tisztában kell tartaniuk a szerződéseket és a tagállamok jogosítványait is. A szerződésmódosítás nélküli lopakodó hatáskörelvonás elfogadhatatlan, ez a legfontosabb egyetértés a csatlakozott pártokban.

2024.07.08. 10:01

Egészségablak

Vitályos Eszter: A szakrendelők csatlakozása önkéntes, de igyekszenek felhívni a rendelők figyelmét ennek hasznosságára.

2024.07.08. 10:01

Orbán Viktor Pekingben tárgyal - hogyan tovább?

Gulyás Gergely: Lesznek még egyeztetések. A cél, hogy kezdődjenek egyeztetések arról, miként lehet mielőbb eljutni a békéhez; a nagyhatalmak kényszerítsék tárgyalóasztalhoz Oroszországot és Moszkvát, érjen véget a 2,5 éve tartó öldöklés és háború.

2024.07.08. 10:03

Magyar Péter "a brüsszeli mentelmi joga mögé bújik"?

(A diszkós esettel kapcsolatban megfogalmazott kérdés).

Gulyás Gergely: Magyar Péter európai parlamenti mentelmi jogát is csak a parlament függesztheti fel. Egyébként pedig Magyar Péter nem szokta megtartani az ígéreteit, például ígérete ellenére mégiscsak Brüsszelbe ment. Nem zárható ki, hogy a mentelmi jog is közrejátszott ebben.

2024.07.08. 10:05

Mik a kormány eszközei a reptéri késésekkel szemben?

Gulyás Gergely: A bírságok elrettentő hatásában hisznek. Az időjárás lehet vis maior, de egy gép meghibásodása nem az, ha egy repülő meghibásodik, a légitársaságnak kellene egy másik gépet forgalomba állítania, ilyenkor a fogyasztóvédelemnek kell több tíz- vagy százmilliós bírságot kiszabnia. Az nem fordulhat elő, hogy két napig nem viszik el az utasokat, mint ahogy egy török chartergép így tett egy hajtóműhibás gép budapesti indítása ügyében.

2024.07.08. 10:07

Magyar uniós elnökség első hetének értékelése, a miniszterelnök tárgyalásai

Gulyás Gergely: Sikeres. Remélem, Orbán Viktor a békemissziót folytatni fogja.

2024.07.08. 10:08

Orbán Viktor Washingtonba utazik Pekingből, keddtől NATO-csúcs

Gulyás Gergely: A békemisszió keretében Orbán Viktor olyanokkal találkozik, akik a béke ügyét előrevihetik, ez a válaszom nem zárja ki, hogy Joe Bidennel vagy Donald Trumppal tárgyal. A miniszterelnök a NATO-csúcsra utazik, ott biztosan fog találkozni az amerikai elnökkel. A kijevi és a moszkvai utat is a helyszínen hozták nyilvánosságra, ezt a gyakorlatot érdemes folytatni. A miniszterelnök a tárgyalások végeztével az Európai Tanács tagjait és az Európai Bizottság elnökét is mindig tájékoztatja. Vázolta, milyen lehetősége van az EU-nak arra, hogy hozzájáruljon a béketárgyalások mielőbbi megkezdéséhez.

2024.07.08. 10:11

Patrióták-szövetség tagjai

Gulyás Gergely: 99,9 százalék, hogy Jordan Bardella, ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnökének bejelentése a Patriótákhoz való csatlakozásról valós. Még további csatlakozók is várhatók, akár a spanyol Vox-ból, akár az Identitás és Demokráciából. Robert Fico pártjának csatlakozásáról a szlovákoknak kell dönteniük.

2024.07.08. 10:13

Fővárosi érvényes szavazatok újraszámolása

Gulyás Gergely: Nem meglepő ilyen kis szavazatkülönbségnél. Lényegtelen az, hogy a lezárt urnánat viszik a Nemzeti Választási Bizottság épületébe, vagy a számlálók mennek a körzetekbe az urnákhoz. A lehető legnagyobb átláthatóság mellett, a sajtó jelenlétében kell újraszámolni, erre minden jogszabályi lehetőség adott.

2024.07.08. 10:19

Reptéri bírságok: milyen tételek lehetnek, milyen gyorsan vetik ki?

Gulyás Gergely: vannak adatok, hogy mi okozza a késéseket, ezek közel kétharmadában a társaságok a felelősek. A földi kiszolgálóknál is meg kell vizsgálni, hogy ki hibázik. Aki hibás, azt kell megbírságolni. Ha egy légitársaság megteheti, hogy 25-30 percet hagy ki- és beszállásra, ez 10 esetből 9 esetben nem elegendő, ezért elvész az időpont az indulásra, ezt nem lehet következmények nélkül megtenni. De ha mindig lesz bírság, nem éri meg megtenni. Az eljárásnak tökéletesen jogállaminak kell lenni.

2024.07.08. 10:20

Háborúellenes akcióterv: hogyan állapítják meg, hogy egy adott médium háborús propagandát folytat? Ki dönt erről?

Gulyás Gergely: az igazságügy-miniszter készít előterjesztést erről. A kormány terveinél sokkal durvább tervek érvényben vannak már az EU-ban is.

2024.07.08. 10:22

Kijevi látogatás: szóba került-e a kárpátaljai magyarság, kisebbség helyzete?

Gulyás Gergely: ígéretek hangzottak el. A magyar kormány megfogalmazta az elvárásait, garanciákat kért. Ezt várta Ukrajnától. Ha ez megvalósul, az érdemben javítaná a kapcsolatát a két országnak. Ha nem, az az EU-csatlakozási folyamatot is gátolná egy ponton.

2024.07.08. 10:23

Lehetnek viszonossági alapon Magyarországon ukrán iskolák?

Gulyás Gergely: ez nem viszonossági kérdés. Mi minden nemzetiségnek engedtük, hogy iskolát nyisson és tartson fenn. Meg kell ismerni a magyar szabályozást, az őshonos kisebbségek helyzete mindig más. Nincs egyelőre kérés egyébként konkrétan ukrán iskolára.

2024.07.08. 10:24

Patrióták: lehet-e már számokat mondani?

Gulyás Gergely: 10 fölött lesz az alapításkori létszám.

2024.07.08. 10:25

Egyházi fenntartású kórházak: semmi nem marad torzón? Amerikai úti kórház: mi a helyzet?

Gulyás Gergely: erre az épületre is vonatkozik a miniszterelnöki ígéret, be lesz fejezve, az időzítésről kell dönteni.

2024.07.08. 10:27

Kijev, Moszkva, Peking és Washington után megy-e Jeruzsálembe is Orbán Viktor? Mi lesz a Gázába irányuló segélyek vizsgálatával?

Gulyás Gergely: támogatjuk a vizsgálatot.

2024.07.08. 10:28

Covid-variáns: mi a helyzet az utazással?

Gulyás Gergely: az új mutáns hatása nem ér fel a korábbiakéval, aki fertőz, annak otthon kell maradnia. Nem indokolt korábban ismert lépéseket hozni.

2024.07.08. 10:30

ÉVOSZ: nem tudnak labdába rúgni magyar cégek magyar alapanyagokkal. Nincs tennivalója a kormánynak?

Gulyás Gergely: a magyar közbeszerzés szempontjából a legfontosabb szempont az ár, 90 százalékban a legolcsóbb nyer. Meg kell vizsgálnia a szaktárcának, hogy van-e tennivaló ezen a területen.

2024.07.08. 10:30

Iparűzési adó reformja: lesz-e ilyen?

Gulyás Gergely: van számtalan észrevétel, felvetés, igény, de ilyen tervezés nincs a kormány asztalán. Az iparűzési adó az önkormányzatok működését segíti, a vita az elosztáson van az önkormányzatok között.

2024.07.08. 10:33

Nyugdíjreformok társadalmi egyeztetése: mi a késés oka?

Gulyás Gergely: a magyar rendszer egy évtizedre még fenntartható, bár már most sem elég a felosztó-kirovó rendszer, a növekedést is hozzá kell számolni. Ha szükséges, be kell vonni forrásokat.

2024.07.08. 10:34

Patrióták: az új pártcsalád létrejötte után mennyivel várható, hogy rendesen jönnek az uniós pénzek? A lengyeleknél pár nap kellett, hogy meginduljon a pénz...

Gulyás Gergely: túlzott optimizmusra vall összekötni a kettőt. Az a cél, hogy a pénz 100 százaléka megjönne, a helyreállítási alap pénzeit politikai okokból visszatartják. A lengyel példa mutatja, hogy politikai döntések vannak.

2024.07.08. 10:35

Háborúellenes akcióterv: mikortól lenne érvényben? A jelenlegi extraprofitadó helyett jönne? Mellette?

Gulyás Gergely: mellette.

2024.07.08. 10:36

Háborúellenes akcióterv: a sajtóra milyen kiegészítő szabályok vonatkoznak?

Gulyás Gergely: nincs javaslat, az Igazságügyi Minisztérium kapott felkérést munkára, olyan durvaságot nem fognak csinálni, mint az Európai Unió.

2024.07.08. 10:37

Nyugdíjadó és nők40 eltörlése felmerült?

Gulyás Gergely: nem.

2024.07.08. 10:37

Miért mondták azt, hogy visszamenőleg megduplázták a nevelőszülői támogatást, amikor az csak 20 százalékos?

Gulyás Gergely: utána kell néznem.

2024.07.08. 10:38

Hogy értette Orbán Viktor, hogy Trump a legjobb dolog, ami a világgal történhet?

Gulyás Gergely: hogy vége lesz a háborúnak várhatóan.

2024.07.08. 10:40

Patrióták: lesz még a héten további több csatlakozás?

Gulyás Gergely: a csatlakozások folyamatosak, 7 helyett 10 fölé fogunk jutni, az EP harmadik legnagyobb frakciója jön létre, egy olyan keret, színpad, ahol kellő láthatósággal szólalnak meg a konzervatívok, akik békét akarnak, és minden szélsőséget elutasítanak, de a liberalizmust is.

2024.07.08. 10:41

Kína: mi várható a találkozótól?

Gulyás Gergely: hogy nagyobb esély lesz a békére.

2024.07.08. 10:41

Francia választás: hogyan értékel a kormány?

Gulyás Gergely: háromosztatú tér jött létre, sok engedményt kell tennie az elnöknek, ez a franciák dolga.

2024.07.08. 10:42

Jogsi az iskolából: mik a részletek?

Gulyás Gergely: a szaktárca ad ezzel kapcsolatban tájékoztatást.

2024.07.08. 10:43

Békemisszió: a NATO-főtitkár azt mondta, tárgyalással nincs megoldás. Mit gondol erről?

Gulyás Gergely: pont a fordítottja igaz.

2024.07.08. 10:44

Mikortól jár a mentelmi jog egy EP-képviselőnek, például Magyar Péternek?

Gulyás Gergely: a magyar ügyészségnek vélhetően az EP-hez kell folyamodnia. A Kovács Béla-féle oroszügynök-vád miatt is ez történt.

2024.07.08. 10:44

Védelmi hozzájárulás: mennyi bevételt jelent?

Gulyás Gergely: 400 milliárd forintos bevételről van szó.

2024.07.08. 10:50

EB-ítélet Magyarország ellen: van-e kiskapu a kormány számára?

Gulyás Gergely: az EU-nak változtatnia kell a szabályokon, nem azokat büntetni, aki betartotta a régieket, példát mutattak a külső határ védelmében. Mi nem éltünk vissza az európai szolidaritás hiányával eddig sem.

2024.07.08. 10:52

Energiaitalok korlátozása: mi a helyzet a jogharmonizációval?

Gulyás Gergely: ki kell küldeni az EU-nak, a Bizottság is jóvá fogja hagyni, vannak hasonló törvények.

2024.07.08. 10:53

Toni Kroos német focista azt mondta, nehéz kiengedni a 13 éves lányát az utcára este 11 óra után, olyanok az állapotok a német városokban, ezért Spanyolországba költöznek. Mit gondol erről?

Gulyás Gergely: nehéz vitatkozni ezzel.

2024.07.08. 10:57

Teljesítik-e az ukránok Orbán Viktor 11 pontját vagy sem?

Gulyás Gergely: a garanciának magának a teljesítésnek kell lennie. Meg kell szüntetnük egy saját maguk által előállított jogsértő helyzetet.

2024.07.08. 10:59

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint azért kell Ukrajnába pénzt küldeni, hogy annak 90 százaléka visszacsorogjon. Viszont más nyilatkozatok szerint az ukrán ásványkincsre vágynak az amerikaiak. Fogadjuk el, hogy a bizniszről szól a háború?

Gulyás Gergely: ez egy nem túl erkölcsös nyilatkozat az amerikai szenátor részéről, aki ezt a nyilatkozatot tette. Nekünk nem dolgunk ilyen nyilatkozatokat elemezni, az viszont igen, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy Európa veszít a legtöbbet a háborúval.

2024.07.08. 11:02

Litván kerítésépítés, lengyel határmegerősítés: miért van kettős mérce a magyar kerítéshez képest?

Gulyás Gergely: van ígéret a magyar kerítés érdemi támogatására, pénz még nincs, volt már, hogy csalódnunk kellett.

2024.07.08. 11:03

Lehet benzinárstop, ha nem lesz eredménye a minisztériumi tárgyalásoknak?

Gulyás Gergely: az eredmények a korábbiakból részben ismertek.

2024.07.08. 11:04

Patrióták: lesz bejelentés?

Gulyás Gergely: most tárgyalnak, lehet bejelentés, 80-90 fő közt lehet a frakció.
Vitályos Eszter: most érkezett, a Francia Nemzeti Tömörülés is csatlakozik a Patriótákhoz.

2024.07.08. 11:05

Orbán Viktor az EU soros elnökeként is tárgyal Pekingben, Kijevben, Moszkvában, Washingtonban?

Gulyás Gergely: ez ténykérdés. A magyar miniszterelnök olyan helyzetben van, hogy mindegyik háborús féllel tud beszélni. Mielőbb tűzszünetnek és megállapodásnak kell lennie. Orbán Viktor azt próbálja elérni, hogy minél hamarabb tárgyalás kezdődjön a felek között. Tisztában vagyunk persze Magyarország erejével és súlyával. Nem mondtam, hogy az EU nevében tárgyalt, csak azt, hogy az EU soros elnökeként. Az államok a fő aktorok az EU-ban.

2024.07.08. 11:09

Főpolgármester-választás: nem tart-e attól, hogy egy újraszámlálás bizalmatlanságot kelt a rendszerben?

Gulyás Gergely: az a cél, hogy egy újraszámlálás minden jelenlévő érdekelt előtt történhessen meg. A legitimációt az érinti, ha nem számolják újra a szavazatokat. Ez magától értetődő. A jelöltek hajlamaiból is következő csalásvád olyan, amit meg kell szüntetni a demokrácia eszközeivel.

2024.07.08. 11:12

Most, hogy Kalocsának nem fideszes polgármestere lett, elvonják-e tőlük a paksi iparűzésiadó-bevétel rájuk eső részét?

Gulyás Gergely: nem látok összefüggést a választási eredmény és az eszmecsere között a paksi beruházás és Kalocsa iparűzésiadó-bevétele között. Ha lesz kormánydöntés, ismertetni fogjuk.

2024.07.08. 11:13

Miért vesz az állam Bogányi zongorákat?

Gulyás Gergely: ezek a zongorák számtalan koncertteremben megjelentek. Az a kérdés, hogy a gyár bezárjon-e vagy a magyar állam segítséggel kulturális támogatást. Ez nem burkolt állami támogatás, zongorákat vett az állam.

2024.07.08. 11:15

Tüntetés lesz Vidnyánszky Attila ellen. Kitartanak mellette?

Gulyás Gergely: kik szervezik a tüntetést? A kulturális kormányzat nevezte ki az igazgatót a Nemzeti élére, tudomásom szerint a bizalom iránta töretlen.

2024.07.08. 11:16

Mekkora része a földi kiszolgálás felelőssége a reptéri késéseknek?

Gulyás Gergely: körülbelül negyedrészes.

2024.07.08. 11:21

Képviseli az EU-t az EU soros elnöke? Tárgyal az EU nevében?

Gulyás Gergely: nehezen tudja nem képviselni. Nem az EU nevében tárgyal, csak az EU soros elnökeként.

2024.07.08. 11:23

Melyik állam támogatja Magyarországot a békemisszióban?

Gulyás Gergely: kisebbségben vagyunk az unióban. Volt olyan út, ahová ment volna más ország vezetője is, de aztán egészségügyi állapota nem engedte.

2024.07.08. 11:25

Találkozik Orbán Viktor Donald Trumppal? Miért tartják ezeket titokban?

Gulyás Gergely: ha lesz találkozó, arról részletesen is beszámolunk. Minden tárgyalásnál az eredményesség függvényében kell tájékoztatást adni.

2024.07.08. 11:27

AfD: mi hozzá a Patrióták hozzáállása?

Gulyás Gergely: az AfD nem lesz ennek a pártcsaládnak a része.

2024.07.08. 11:30

Kártyadíj stopja, számlavezetési díjra stop: mi jön még?

Gulyás Gergely: most zajlik a részletszabályok kidolgozása. A lakosságot akarjuk megkímélni.

2024.07.08. 11:32

Diákhitel: 4,9 százalékos lehetne a kamat, de most maradt 7,99. Tárgyalt erről a kormány?

Gulyás Gergely: nem tárgyalt erről a kormány, de az 5 százalék alatti kamat a cél.

2024.07.08. 11:34

Főpolgármester-választás: lesz-e a visszalépési szabálynak valamilyen másmilyen kezelése?

Gulyás Gergely: fontos tanulság, hogy egyértelműen kell kihúzni a nevet. A másik tanulság az újraszámlálás kérdése, ezeket a szabályokat is tisztázni kell. Egy biztos, hogy jogos elvárás, hogy valamit mondjon a jogszabály arról, hogy mikor kell újraszámlálni. Szerintem az 1 százalék is nagy különbség, az már simán indokol újraszámlálást.

2024.07.08. 11:34

Ki nyeri a foci-Eb-t?

Gulyás Gergely: szerintem a spanyolok.

2024.07.08. 11:35

Ráveheti-e Orbán Viktor arra Hszi Csin-ping elnököt, hogy ne támogassa Vlagyimir Putyint?

Gulyás Gergely: a nagyságrendekkel kell tisztában lenni. Ha Kína a béke mellé áll, az nagy segítség. Ha Amerika is így tesz, az jó lesz.

2024.07.08. 11:36

Eredmény-e, hogy az oroszok területelvételt kértek a fegyverszünetért?

Gulyás Gergely: nem, nem eredmény.

2024.07.08. 11:37

Megszűnik a rezsivédelmi alap?

Gulyás Gergely: most van és pénz is van benne. A jövő évi költségvetést novemberben készítjük el.

2024.07.08. 11:38

Babaváró: lesz hosszabbítás?

Vitályos Eszter: 2019 és 2021 közt köttetett szerződések egységesen két évvel hosszabbodnak meg.

2024.07.08. 11:39

Megszűnik a rezsivédelem jövőre?

Gulyás Gergely: biztos nem. Valamilyen állami támogatásra a rezsivédelemhez a kormány készen áll jövőre is. A háború tart.

2024.07.08. 11:39

Maradnak az extraprofitadók? Ezek is a védelmi alapba mennek?

Gulyás Gergely: igen. Ennek részleteit később tudjuk meg.

2024.07.08. 11:41

Mi lesz a Kalocsa-Paks pénzosztozással kapcsolatban?

Gulyás Gergely: tervek vannak, a kormány előtt nem volt az ügy.

2024.07.08. 11:42

Kínai látogatás: mi történik ott?

Gulyás Gergely: nem vagyok információelőnyben önökhöz képest. Tudtam arról, hogy a külügyminiszterek között lesz tárgyalás.

2024.07.08. 11:43

Csökkentik az üzemanyagok adóterhét?

Gulyás Gergely: idén biztosan nem, részben uniós szabályokkal is szembemenne ez.

2024.07.08. 11:45

Most három forinttal drágult az euró a Kormányinfón. Hogyhogy?

Gulyás Gergely: most lehet, hogy tehetek róla.

2024.07.08. 11:46

Miért kapott 2 hónap után magyar útlevelet Ilarion orosz pátriárka? Ministránsfiú vádolja most nemi ügyben.

Gulyás Gergely: ilyen ügyekben nem fogunk tájékoztatást adni.

2024.07.08. 11:48

Célba vette a sajtót a szuverenitásvédelmi törvény?

Gulyás Gergely: minden olvasónak joga van tudni arról, hogy ki és hogyan finanszírozza. Egy átláthatósági cél van. Az átláthatóság közérdek.

2024.07.08. 11:49

A védelmi akcióterv milyen befolyással lesz a sajtószabadságra? Eljárás indult az Átlátszó ellen.

Gulyás Gergely: mindenki azt kérdez, amit akar, és azt ír, amit akar. A vitában érvekkel érvekre reagálunk, különben a beszélgetés nem lesz gyümölcsöző. Azt, hogy a közvéleményt formáló sajtónak az átláthatóságnak meg kell felelnie, az nem sérti a sajtószabadságot.

2024.07.08. 11:53

Az EU ki akart adni egy nyilatkozatot arról, hogy elítéli 81 lap orosz betiltását, Magyarország vétózta ezt. Miért?

Gulyás Gergely: én nem értek egyet a 444.hu letiltásával.

2024.07.08. 11:54

Miért megy EU-s logóval Orbán Viktor békemissziója?

Gulyás Gergely: én helyeslem ezt.

2024.07.08. 11:54

Miért megy EU-s logóval a Patrióták pártügyeinek kezelése?

Gulyás Gergely: valószínűleg nem figyeltek a szerkesztők.

2024.07.08. 11:56

Melyik médiumokat tartják háborús propagandának?

Gulyás Gergely: az Igazságügyi Minisztérium kapott egy feladatot. Amíg nincs előterjesztés, nem érdemes beszélni a részletekről, amelyeket szeptemberben lehet majd megismerni.

2024.07.08. 11:57

A Megafonnál és a CÖF-nél nem lehetne-e elvárás az átláthatóság?

Gulyás Gergely: három kategória van, támogatás magyar adományokból, közpénzekből és külföldről. Egységes mérce alapján kell gondolkodni. Én azt támogatom, hogy minden ilyen szervezet esetén a külföldi támogatást fel kell tüntetni. Nem tilos ez, csak nyilvánosnak kell lennie.

2024.07.08. 12:00

Babaváró hitel: bővülhet a méltányossági kör? Az egészségügyi indok ilyen csak.

Vitályos Eszter: nincs még asztalon ilyen javaslat. Nincs aktualitás.
Gulyás Gergely: nincs most senki bajban két éven át.

2024.07.08. 12:02

Vlagyimir Putyin azt mondta, az unió soros elnökeként, annak nevében tárgyalt vele Orbán Viktor. Pontosították már ezt?

Gulyás Gergely: soha nem mondott olyat Orbán Viktor, hogy az EU nevében tárgyalt, csak az EU elnökeként. Vlagyimir Putyin elnök szavaiért mi soha nem leszünk felelősek. Orbán Viktor nem tud mit csinálni, az év végéig az unió soros elnöke.

2024.07.08. 12:04

A látogatások után lehet-e majd kérdezni Orbán Viktort az utakról?

Gulyás Gergely: decemberben vagy januárban szokott lenni lehetőség. Valahol egészen biztos lesz lehetőség kérdezni őt.

2024.07.08. 12:06

Soha nem volt ilyen alacsony a Fidesz támogatottsága az EP-választásokon. Van tanulság?

Gulyás Gergely: vannak EP-választások, ott mindig sokkal kevesebb szavazatot kapunk, mert alacsonyabb a részvétel. Soha nem kaptunk még ilyen sok szavazatot EP-választáskor. Ez a legeslegjobb szavazatszám. De az arányokat tekintve igaza van. Bár az EU-ban senki sem ért el ilyen arányú győzelmet. Jó kormányzással mindent meg kell tenni azért, hogy a lehető legtöbb választó bizalmát érdemeljük ki. Most egyébként kétharmados győzelmet arattunk volna.

2024.07.08. 12:08

A Kormányinfó véget ért...

...köszönjük kitartó figyelmüket!

Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×