eur:
396.4
usd:
366.94
bux:
70322.97
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Mans hands in a business suit makes notes at the table. Businessman busy with professional career and self-interest
Nyitókép: Ivan-balvan/Getty Images

A MNB kockázatokat lát, óvatosságra intette az OTP Bankot az oroszországi működés kapcsán

A bank válaszul a BÉT honlapján közölte, hogy a most közölt elvárások teljesítése nem befolyásolja az OTP Bank menedzsmentjének 2024-es csoportszintű várakozásait.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több elővigyázatossági intézkedés megtételét javasolja az OTP Banknak oroszországi leánybankja tevékenysége kapcsán, a lépések hozzájárulhatnak a bankcsoport további stabil, eredményes, megbízható működéséhez - közölte a jegybank.

Az MNB megítélése szerint az oroszországi tevékenység, fizetési forgalom kapcsán kockázatok merülhetnek fel, hiszen a gazdasági szankciók, a pénzmosás-megelőzési és terrorizmusfinanszírozási tevékenység, illetve a jogszabályoknak, előírásoknak való megfelelés (compliance) terén számos ponton eltérő az oroszországi, illetve az európai uniós álláspont.

Ezek a kockázatok a nemzetközi hatóságok, közöttük a számos európai bankcsoport felügyeletét ellátó Európai Központi Bank kiemelt figyelmében állnak, amely hasonló lépéseket tett a közelmúltban.

A jegybank közleményében kiemelte, célszerűnek látja, hogy a hitelintézet anyabanki compliance területe állítson össze és folyamatosan frissítse az OTP Bank felsővezetői döntéshozó testülete által jóváhagyott kritériumrendszert a bankcsoport által elfogadható kockázatúnak ítélt nemzetközi átutalásoknál.

Az MNB vezetői levele továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére - írják a közleményben.

Az OTP Banknak - az OTP Bank igazgatósága által is jóváhagyott - üzleti és cselekvési tervet kell benyújtania az MNB-nek, és a fentiek teljesítéséről rendszeresen szükséges beszámolni a bankfelügyeletnek - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank.

Az OTP Bank a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közölte, a háború kitörését követően haladéktalanul megkezdték az oroszországi tevékenységük csökkentését, ennek is köszönhető, hogy

az MNB most közölt elvárásainak teljesítése nem befolyásolja az OTP Bank menedzsmentjének 2024-es csoportszintű várakozásait.

Az OTP csoport oroszországi tagjának helyi hitelpiaci részesedése 2024. első negyedéves adatok alapján mindössze 0,14 százalék, a teljes OTP csoporton belüli részesedése a mérlegfőösszeg alapján 4,2 százalék.

Az OTP Oroszország 2022 eleje óta 85 százalékkal csökkentette vállalati hitelállományát. A háború kezdete óta 39 százalékkal csökkent az OTP oroszországi fiókhálózata és 25 százalékkal a dolgozói létszáma - írták.

Az Oroszországból induló és oda irányuló nemzetközi fizetési szolgáltatásait az OTP csoport már korábban jelentősen korlátozta, ennek keretében például teljesen megszűntette az Oroszországot érintő, amerikai dollárban végzett ügyféltranzakciókhoz fűződő szolgáltatásait és főszabály szerint nem teljesít Oroszországot érintő, EGT-n és Nagy-Britannián kívülről vagy az ezeken kívülre indított euró-tranzakciókat - tájékoztatott az OTP a BÉT honlapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Nagyot gyengült a forint a súlyos uniós bírság hírére

Nagyot gyengült a forint a súlyos uniós bírság hírére

Szerda délután az amerikai inflációs adatok közzététele után nagyot gyengült a dollár, ezt követően pedig rövid időre ugyan, de úgy tűnt, hogy a forint is levegőhöz juthat, estére azonban ismét visszagyengült a magyar fizetőeszköz, a gyengülés pedig csütörtök reggel is folytatódik. A nagy uniós bírság híre 397 fölé lökte a ft/euró kurzust. Következő előfizetői klubunkon részletesen szó lesz arról, mi várhat a forintra és a devizapiacokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×