eur:
389.41
usd:
363.34
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A vendégeket szállító hidrogén meghajtású autóbusz a Mol százhalombattai zöld hidrogén üzeménél az átadó ünnepség napján, 2024. április 11-én. A 10 megawatt kapacitású, 22 millió eurós beruházás fenntarthatóbbá teszi az üzemanyaggyártást: az üzem 25 000 tonnával csökkenti a Dunai Finomító éves szén-dioxid-kibocsátását.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási előrelépés a Mol százhalombattai finomítójában

A Dunai Finomítóban 22 millió eurós beruházással 10 megawatt kapacitású zöld hidrogén üzemet létesítettek, az új üzemben 2024 második felében indul el a termelés.

Az üzem az amerikai Plug Power elektrolizáló rendszerét alkalmazza, amely lehetővé teszi, hogy megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével évente 1600 tonna zöld hidrogént állítsanak elő, ezzel 25 000 tonnával csökkentve a finomító éves szén-dioxid-kibocsátását. A zöld hidrogént a Mol elsődlegesen saját hálózatában, az üzemanyaggyártás során használja fel.

Léptéket váltottunk a zöld hidrogénüzem átadásával - fogalmazott Százhalombattán az energiaügyi miniszter, Lantos Csaba. Európának jelenleg 62 százalékos az energiafüggősége;

Magyarország az energia 64 százalékát importálja, a krízis azonban azt mutatta meg, hogy ez túlságosan nagy kitettség

- hangsúlyozta. Ezért fogalmazták meg az energiaszuverenitás központi gondolatát, melynek lényege, hogy több energiát kell megtermelnünk Magyarországon.

A miniszter ismertette, hogy Magyarország üvegházhatású gázkibocsátása a világ kibocsátásának 0,15 százaléka. A terv az, hogy az EU elvárásaihoz illeszkedve Magyarország is karbonsemleges legyen, de belátható időn belül a nagyipari technológiák mellett csak az érhető el, hogy annyit bocsátunk ki, amennyit el is nyel a természetes közeg, illetve az új technológiák - tette hozzá.

Az új technológiával fokozatosan kiváltható a földgáz alapú gyártási eljárás, amely jelenleg a Mol-csoport teljes szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodát teszi ki. A társaság elkötelezett amellett, hogy 2050-re karbonsemlegessé tegye a működését - emelte ki az üzem átadó ünnepségén Molnár József, a Mol-csoport vezérigazgatója.

"Mostantól kezdve úgy tudunk hidrogént termelni, hogy közben nem keletkezik üvegházhatású gáz. 2024 végére 1600 tonna zöldhidrogén előállítására leszünk képesek Százhalombattán. Ezzel elsőként állítunk elő olyan terméket, amellyel közvetlenül az olajfinomítást lehet fenntarthatóbbá tenni. A zöldhidrogénnel fenntartható üzemanyagot tudunk biztosítani a nehézgépjárművek számára, ahol a meglévő flották elektromosítása kihívást jelent" - közölte.

A technológiával a Mol olyan mértékű károsanyagkibocsátás-csökkenést ér el, mintha egyik napról a másikra nagyjából 5500 gépjárművet vonnának ki a forgalomból.

Molnár József hozzátette, a vállalat Százhalombatta után a csoport másik két üzemanyagtermelő egységében, Rijekában és Pozsonyban is tervezi használni a zöldhidrogén-technológiát.

A fejlesztés fontos lépés a magyar olajvállalat frissített SHAPE TOMORROW 2030+ vállalati stratégiájának megvalósításában, amelynek célja, hogy 2050-re karbonsemlegességet érjen el - tájékoztatott a Mol-csoport.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×