eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Budapest, 2023. október 17.Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója előadást tart a Portfolio Budapest Economic Forum 2023 rendezvényen a Hotel Marriott Budapest szállodában 2023. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Nagy bejelentést tett a Mol, új stratégiára áll át

Fókuszban a biometán és a zöld hidrogén, a megújuló üzemanyagok, egy kísérleti lítium-projekt és a geotermikus kutatás - sok más mellett ezekkel az újdonságokkal hangolták újra a Mol-csoport stratégiáját.

A Mol-csoport frissítette Shape Tomorrow elnevezésű hosszú távú stratégiáját: a vállalat célja, hogy zöldebbé, önellátóbbá és versenyképesebbé tegye a régiót.

2030-ig több mint 4 milliárd dollárt költ zöld beruházásokra, 2050-re pedig eléri a karbonsemleges működést. A Mol-csoport a holnap megoldásaival biztosítja az okos átmenetet: beruházásaival tovább erősíti a régió ellátásbiztonságát, értéket teremt a hulladékból és innovatív technológiákkal formálja a mobilitás jövőjét. A frissített stratégia nagyobb hangsúlyt fektet a megújuló üzemanyagokra, a zöld hidrogénre, a biometánra és a geotermikus energiára - olvasható a Mol közleményében.

„2016-ban az egyik első iparági szereplőként jelentettük ki, hogy több lábra állunk és a hagyományos fosszilis üzletágaink mellett fokozatosan kiépítjük hídfőállásainkat a petrolkémia és a fogyasztói szolgáltatások területén. Nyolc éve ugyanazt az irányt követjük, de figyelembe kell vennünk, hogy az elmúlt évek radikális kihívásokat és változékonyságot hoztak az energiaiparban. Eljött az ideje, hogy ismét aktualizáljuk stratégiánkat, hiszen a fenntarthatósági célok ambiciózusabbá váltak, miközben a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet továbbra is jelentős. Nem hiszünk a dogmatikus megközelítésben, az okos megoldásokat keressük. Józanul, pragmatikusan haladunk tovább és úgy tesszük lehetővé a zöld energiaátmenet végrehajtását, hogy közben megalkuvás nélkül garantáljuk az energiaellátás biztonságát, vállalatunk versenyképességét és az értékteremtést részvényeseink számára” – idézte a vállalat közleménye Hernádi Zsoltot, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatóját.

Hozzátette: „Ez azt jelenti, hogy hagyományos üzleti tevékenységeink mellett zöld energiával tesszük fenntarthatóbbá, önellátóbbá és versenyképesebbé vállalatunkat és ezzel az egész közép-európai régiót. Értéket teremtünk a hulladékból, beindítjuk a körforgásos gazdaságot és tovább erősítjük az ellátásbiztonságot. Nem kérdés, hogy végre kell hajtani az energiaátmenetet és el kell érni az Európai Unió által meghatározott igen ambiciózus célokat. Ez mindannyiunk érdeke. A Mol-csoport, mint a közép-európai ipar vezető vállalata minden meg is tesz annak érdekében, hogy a célokat teljesítse és a vállalatcsoportot átalakítsa. De látni kell, hogy ez egyedül nem megy és nem is fair, ha az energiaátmenet valamennyi költségét az iparvállalatokra terheljük. A közösségi célokat csak közösségi támogatással, okos szabályozással és együttműködéssel lehet elérni. Ebben a közös európai munkában partnerként lehet számítani a Mol-csoportra.”

A frissített hosszú távú stratégia első számú célja, hogy az energiaellátás-biztonság garantálása mellett lehetővé tegye a zöld energiaátmenet végrehajtását is. Ennek érdekében a vállalat tovább erősíti a hagyományos üzleteit és 2030-ig több mint 4 milliárd dollárt költ zöld beruházásokra.

A stratégiafrissítés legfőbb elemei üzletáganként az alábbiak.

A Downstream (Finomítás és Kereskedelem) tovább erősíti finomítási pozícióját Európában, miközben dinamikusan alkalmazkodik a mobilitás és a gazdaság változó szükségleteihez. A megújuló üzemanyagok térnyerése új dimenziókat nyit meg a fenntartható mobilitásban:

a frissített stratégia a biometán és a zöld hidrogén előállítására összpontosít, a körforgásos gazdaság bekapcsolása pedig fokozza a bio- és hulladék anyagáramok hozzájárulását a termeléshez.

A portfólió diverzifikációja érdekében a Mol-csoport 2030-ig 1 milliárd dollárt szán hulladékgazdálkodási, újrahasznosítási és közepes méretű vegyipari beruházásokra.

A vállalat rugalmasabbá teszi a kőolajfinomítást, hogy megfeleljen a gazdasági és a szabályozói környezet elvárásainak, és tovább erősítse a régió ellátásbiztonságát. Emellett 1 milliárd dollárt meghaladó összeget különít el 2030-ig olyan beruházásokra, amelyek lehetővé teszik az energiahatékonyság javítását,

növelik a fenntartható üzemanyagok arányát a termelésben

és érdemben csökkentik az üzletág üvegházgáz-kibocsátását. Ezen célok eléréséhez növelni fogjuk a megújuló villamosenergia felhasználását is az egész Mol-csoportban, különösen a Downstream területen.

Az Upstream (Kutatás-Termelés) kulcsszerepet vállal a csoportszintű transzformáció finanszírozásában, a természetes termeléscsökkenés lassítása pedig továbbra is elsőszámú feladat. A Mol-csoport a termelést a következő 5 évben legalább a mostani, 90 ezer hordó olajegyenértéknek megfelelő átlagos napi szinten tartja. A hagyományos szénhidrogén-termelésen túl karbonsemleges projektekkel erősít az üzletág: a vállalat a meglévő kompetenciáira építve

  • geotermikus kutatásba kezd,
  • elindítja a kísérleti lítium-projektet,
  • a szén-dioxid besajtolás és tárolás területén pedig a tárolói kapacitások kiépítésére fókuszál.

Az üzletág emellett tovább erősíti a Mol és az INA közötti határokon átívelő együttműködést, optimalizálja az infrastruktúráját és hatékonyságnöveléssel, költség-optimalizációval támogatja a régió ellátásbiztonságát. A nemzetközi portfolióját tovább diverzifikálja és stratégiai partnerkapcsolatokat létesít.

A Fogyasztói Szolgáltatások üzletág célja, hogy 2030-ra évi 1 milliárd dollárnyi EBITDA-t érjen el. Ehhez szükséges a hálózat további bővítése és optimalizálása a meglévő és potenciális új piacokon a közép-kelet-európai régióban. A nem-üzemanyag típusú termékek arányát 2025-ig az összes tranzakció 65 százalékára, 2030-ig pedig 85 százalékára tervezi növelni a vállalat, illetve célul tűzte ki, hogy a régió országaiban 10 millió vásárló használja a Mol Move applikációt. A Mol folytatja a töltőállomások átalakítását a kelet-közép-európai régióban, tovább bővíti és erősíti a gasztronómiai kínálatát. A piaci igényekkel összhangban tovább fejleszti a mobilitási megoldásait, elektromos-töltő hálózatát, illetve felkészül a hidrogén üzemanyagcellás járművek elterjedésére.

A Mol-csoport integrált üzleti modellje a közlemény szerint - Európában egyedülálló módon - megoldást nyújt az egyik legjelentősebb környezeti kihívásra: a hulladékgazdálkodásra. A vállalat értékes alapanyagként és energiaforrásként tekint a hulladékra, és 2035-ig 65 százalékra növeli az újrahasznosítási arányt, miközben 10 százalékra szorítja vissza a hulladéklerakást.

A hulladékgazdálkodási üzletág 2030-tól évente 1,5 millió tonnányi alapanyagot biztosíthat a regionális olaj-, energia- és vegyipari szektorok számára.

A Mol-csoport saját megújuló portfóliót épít ki, mivel a Downstream dekarbonizációja miatt a vállalat éves megújuló energia fogyasztása 2030-ra elérheti a 2500 GWh-ot. Az épülő százhalombattai zöld hidrogén üzemet is megújuló villamos energiával fogja ellátni a Mol. A vállalat a termelés nagy részét várhatóan napenergia-beruházásokkal biztosítja, de további megújuló forrásokat és tárolási megoldásokat is mérlegel.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×