eur:
391.04
usd:
366.05
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

PwC-felmérés: jelentős GDP-növekedést várnak a hazai vállalatvezetők

Optimistábbak a magyarországi cégvezetők, mint egy évvel korábban – derült ki a PwC legújabb vezérigazgatói felméréséből, amelyről Lőcsei Tamás, a cég Magyarország vezérigazgatója beszélt az InfoRádióban.

A csaknem 300 hazai vállalatvezetővel készült személyes interjúból kiderült, hogy a tavalyi rekord pesszimista év után a többség gyorsulásra számít: a világgazdaság húzóerejének erősödésében 54, a magyar gazdaság növekedési ütemének gyorsulásában 60 százalékuk hisz. Lassulást globálisan és magyar viszonylatban is csak 22 százalékuk jósol, szemben a tavalyi adattal, amikor itthon 85 százalékuk várt visszaesést – mondta Lőcsei Tamás.

A magyarországi vezérigazgatók mind a világgazdaság, mind a magyar gazdaság szempontjából erősebb évet várnak – tette hozzá. A 2023-as adatokat nézve az sem meglepő – folytatta Lőcsei Tamás –, hogy 60 százalékuk úgy gondolja: a magyar gazdaság az idén már gyorsabban fog növekedni, mint tavaly.

A kockázatokról szólva, a PwC magyarországi vezérigazgatója az inflációt említette az első helyen, de ahogy egész Kelet-Európában, Magyarországon is a geopolitikai konfliktusokat szintén komoly kihívásnak tekintik a vállaltok vezetői. Hasonlóan magas kockázatúnak tartják a kibertámadások lehetőségét és a makrogazdasági kihívásokat is. Viszont a környezetvédelem mindössze csak 13 százalékukat aggasztja.

A vezérigazgatókat arról is kérdezték, mire számítanak a magyar gazdaságban 2024-ben. Míg egy évvel ezelőtt 421 forintos euróárfolyammal kalkuláltak, az idén ennél kedvezőbb, 394 forintos átlagárfolyamot várnak. Az inflációs várakozások is kedvezőbbek az idén, mint tavaly voltak: 2023-ra 15 százalékos pénzromlást jósoltak a cégek vezetői, ami aztán a valóságban 17 százalék lett. Erre az évre azonban csak 8 százalékot jósolnak, igaz, például a Magyar Nemzeti Bank ennél azért jóval jobb inflációt vár – tette hozzá a PwC magyarországi vezérigazgatója.

A GDP növekedését a vezérigazgatók 1,7 százalék körül várják, míg tavaly csupán 0,5 százalékos emelkedést prognosztizáltak,

de még ez a becslés is túl optimistának bizonyult. Lőcsei Tamás azt is elmondta, hogy összességében a megkérdezett vezérigazgatók jóval kedvezőbbnek ítélik meg a magyar gazdaság idei kilátásait, mint egy évvel ezelőtt. Még hozzátette: ő a cégvezetők 1,7 százalékos várakozásánál is magasabb arányú hazai GDP-emelkedést remél 2024-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×