eur:
389.14
usd:
363.17
bux:
68045.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Sign a house sale agreement
Nyitókép: xijian

Jelzáloghitelek: rekordalacsony önerő is elegendő már az idén

Bizonyos életkor alatt már a lakásfedezet forgalmi értékének akár a 10 százalékára is felvehetnek jelzáloghitelt azok, akiknek eddig még nem volt saját lakásuk.

Január elsejétől a 10 százalékos önerő lehetősége nem mindenkire vonatkozik, csak azokra, akik először szereznek legalább 50 százalékos tulajdoni arányt egy ingatlanban, illetve 41 év alattiak – nyilatkozta az InfoRádióban Palkó István, a Portfolio elemzője. Hozzátette, adóstársak esetén mindkét adósnak 41 éven alulinak kell lennie.

Magyarázata szerint emiatt nem várható, hogy tömegek vetnék rá magukat a lehetőségre, ugyanakkor megjegyezte, hogy az eddigi minimális 20 százalékos önerő kihasználása sem volt jellemző a hitelfelvételek során. Mint mondta,

az MNB adatai szerint 20 százalék volt azok aránya, akik 70 százalék fölötti hitelfedezeti mutatóval vettek fel jelzáloghitelt.

Az elemző példaként azt mondta, egy 30 millió forint értékű ingatlanhoz a többség 15 millió forintnál kisebb hitelösszeget vett fel. Hozzáfűzte, ezt alátámasztják az átlagos hitelfelvételre vonatkozó statisztikák is, ugyanis kevesebb mint 12 millió forint volt a lakáshitelek átlagos összege 2023-ban, de ebben benne vannak a kisebb összegű, felújítási célú hitelek is.

Palkó István azt is elmondta, hogy azok aránya, akik 21 millió forint fölé mentek egy 30 millió forintos lakás esetén, nem érte el a 20 százalékot, azaz viszonylag konzervatív volt a hitelfelvételi gyakorlat. Mindez most megváltozik, ugyanis eddig 24 millió forintig lehetett hitelt felvenni például az említett 30 millió forint értékű ingatlanhoz, ezután viszont az új, illetve

41 év alatti lakásvásárlók esetén 27 millió forintra emelkedik, és 3 millió forinttal nagyobb hitelösszeghez juthatnak azok, akik beleférnek ebbe a kategóriába.

Hozzátette, ez egy viszonylag népes csoport, ugyanis az MNB 39 év alattiakra vonatkozó statisztikája azt mutatja, hogy arányuk megközelítette a 60 százalékot. A Portfolio elemzője szerint elmondható, hogy a hitelfelvevők mintegy harmadát érintheti az új szabályozás, de valószínűleg csak a töredékük fogja kihasználni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×