eur:
389.55
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Close up of female hand turning on gas boiler for heating water
Nyitókép: Jevtic/Getty Images

Iszonyatos spórolásba kezdtek a magyarok a gázár miatt

A gázfogyasztók 90 százaléka már a rezsicsökkentett kvóta alatt fogyaszt. Ez jelentős mérséklődés, hiszen 2022 őszen ez az arány még 78 százalék volt.

A portfolio.hu szemléletes ábrákon mutatja be mennyire mérséklődött alakossági gázfogyasztás egy év alatt. A lap mindezt a kettős árrendszerrel magyarázza, azaz, hogy egy bizonyos mennyiség (63645 MJ) feleltt 7 és félszer többet kell fizetni.

A lap az adatok alapján arra jutott, hogy egyre több háztartás fér bele a rezsicsökknetett vées mennyiségbe. Tavaly novemberben még a gázszámlák 78 százaléka, a villanyszámlák 67 százaléka esett bele a rezsicsökkentett keretbe, Orbán Viktor kormányfő a december 21-ei Kormányinfón már azt mondta: "a gáz esetében az összes fogyasztó 90 százaléka az átlag alatt fogyaszt, áram esetében 75-80% ez az arány”.

A megalapozott becslések szerint

idén 9 éves mélypontra eshet a lakossági gázfgyasztás, kevesebb lehet, mint 3 milliárd köbméter. 2021-ben ez a szám még 4 milliárd felett volt.

Azt valószínűsítik, hogy ez tartós folyamat, mert 2022 vége óta sincs érdemi visszarendeződés.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ném korrekció valószínű, mert 2022 júliusában sok fogyasztó a valós nyári fogyasztásánál többszáz, akár ezer köbméterrel többet is bediktálhatott, hogy azt a mennyiséget még rezsicsökkentett áron fizesse ki. Bár ezt a módszert az MVM szabálytalannak mondta, de érdemi ellenőrzésekról nem lehetett hallani. Ezt idén már nem lehetett megcsinálni, így december-március közti időszakban többen ismét a sokat emlegetett jelleggörbe felett fogyaszthatnak majd, hiszen nem lesz "tartalékuk". Jellemzően azokról van szó, akik a rezsicsökkentett határ felett fogyasztanak párszáz köbméterrel.

Arról is írtunk, hogy a tavalyi megugrott gázárak (300 dollár) után idén már normálizálódott a helyzet. Azonban a 34 dolláros gázár sosem lesz már olyan alacsony, amilyen a rezsicsökkentés meghirdetésekor, az orosz dömping hatására volt. Nagyjából a 2-2,5-szerese az akkorinak.

Mindenesetre bár a tőzsdei gázár jócskán esett a 2022 nyári szintekhez képest, de a 767 forintos lakossági „versenypiaci költségeket tükröző” gázár megmaradt. Utóbbinak az volt a háttere, hogy a pőortfolio.hu durva számításai szerint az állami egyetemes szolgáltató MVM nagyjából plusz-mínusz nullás eredményt produkált az utóbbi időszakban a 102 forintos rezsicsökkentett és a 767 forintos megemelt gázár kombinációjával, amit nem akart rontani a kormányzat azzal, azaz nem akarta növelni a rezsivédelmi alap kiadásait azzal, hogy levágja ezt a magasabb gázárat.

Emellett olyan megfontolás is lehetett a döntés mögött, hogy a magas ár fenntartásával továbbra is erősen ösztönözze a gázfogyasztás visszafogására azokat, akik az átlagfogyasztás fölé lógnak, és akik közülük tudnak spórolni (egy Kádár-kockás, födém- és falszigetelés nélküli, régi nyílászárókkal rendelkező ingatlannál ez igencsak nehézkes).

Amúgy fogyasztás csökkenése azzal is járt, hogy a kitartó spórolással egyre többen befértek az éves kedvezményes 1800-1830 köbméter körüli tényleges átlagfogyasztási limit alá, és így vagy a teljes gázfogyasztásuk 102 forint körül történt, vagy a kiszámlázott gázvolumenben egyre nagyobb arányú volt a 102 forintos ár aránya. Ezt jelzi az, hogy a KSH által a háztartások szintjére kalkulált átlagos ár 240 forintról 150 forintra csökkent. Ezt módszert sokan bírálták, de például a gazdasági lap helyesnek tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×