eur:
389.55
usd:
363.81
bux:
68081.74
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Vasyl Dolmatov/Getty Images

Elemző: a hitelpiacot is felforgathatja a frissen bejelentett csok plusz

Palkó István, a Portfolio vezető elemzője szerint pozitív piaci hatása lehet majd a januárban bevezetni tervezett állami hitelnek.

Egy új lakáshitel-konstrukciót vezet be a kormány 15, 30 és 50 millió forint értékben, fix 3 százalékos kamat mellett. Az eddigi családtámogatási rendszerhez képest az az újdonsága a csok plusznak, hogy kifejezetten a kamattámogatott hitelre helyezi a hangsúlyt – értékelte Palkó István, a Portfolio vezető elemzője a szerdai Kormányinfón bemutatott új családtámogatásokat.

"A babaváró hitelnél már láthattuk azt, hogy milyen hatása van annak, ha a hiteltartozás egy részét elengedheti a futamidő közben az állam, ezt tapasztalhatjuk majd nagyban a csok plusz esetében. Minden bizonnyal pozitív hatással lesz a hitelpiacra az új konstrukció bevezetése, még ha nem is az egész lakáspiacra" – vélekedett az elemző.

Palkó István szerint egy szűkítő körülmény van: kevesebben fogják tudni igénybe venni, mint magát a csokot, ám

mivel a hitelösszegek is összességében emelkednek, ezért a lakáshitelpiacra egyértelműen jótékony hatást gyakorolhat majd.

Azt, hogy milyen mértékben, egyelőre nehéz megmondani, mert nem lehet tudni, meddig tartanak még a recessziós körülmények, a gazdasági bizonytalanság, a fogyasztás visszaesése, stagnálása, illetve hogy a reálbérek mikor indulnak dinamikus növekedésnek.

Az első öt évben csak a háromszázalékos kamatot kell fizetni. Az első gyermek megszületése után egyéves moratóriumot lehet kérni, a második gyermek érkezésekor pedig tízmillió forintot elengednek a tőkéből gyermekenként.

"Jelenleg nyolc százalék környékén érhetőek el a piaci lakáshitelek, ehhez képest a CSOK Plusznak, mint hitelnek a kamata fix három százalék lesz" – tette hozzá a vezető elemző. Hangsúlyozta, hogy ez 30 százalékkal alacsonyabb törlesztőrészletet jelent húszéves futamidő mellett, mint a piaci konstrukcióké.

Nagy külömség emellett, hogy a piaci lakáshiteleknél az 50 százalékos önrész a jellemző, a csok plusz esetében azonban az első gyermeknél elegendő a 10 százaléknyi önerő is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×