eur:
389.58
usd:
362.76
bux:
68012.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Blue pipes going to oil refinery
Nyitókép: wenbin/Getty Images

A gáznál még várni kell, az olajnál viszont jóval közelebb lehet a fordulópont - dátumok

A Nemzetközi Energiaügynökség forgatókönyvét magyar szakértő segített árnyalni.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a napokban azt közölte, hogy szinte a küszöbön lehet egy fontos mérföldkő, mivel a vártnál korábban, még ebben az évtizedben, tehát 2030 előtt tetőzni fog az olaj és a gáz iránti kereslet. Mint a novekedes.hu ismertette, ekkor eléri a világ azt a pontot, amely után az olajból és a gázból egyre kevesebbet fog fogyasztani a világ. Az okok között vezető szerepet játszik az elektromos autók elterjedése.

Az IEA jóslatát az energiaiparban több nagy szereplő is komoly kritikákkal fogadta, említve az átállás lassúságát és komoly költségeit, melyek például az Exxon vagy a szaúd-arábiai Aramco gigászok véleménye szerint késleltetni fogják a fordulópontot. Utóbbinál arra is rámutattak, hogy olaj- és gázipari befektetések nélkül közép- és hosszútávon válság fenyeget és például a kőszén keresletét erősítheti, amivel "visszafelé fogunk haladni".

A portálnak a témával kapcsolatban Pletser Tamás, az Erste csoport regionális olaj– és gázipari elemzője elmondta:

a gázkereslet valószínűleg később fog tetőzni, mint az olajkereslet. Talán a 2030-as, vagy esetleg a 2040-es években.

Az olajnál akár előfordulhat, hogy még ebben az évtizedben sor kerül a fordulópontra, de a szakember szerint is sok tényező hátráltathatja ezt.

Pletser Tamás emlékeztetett: amikor jött a Covid és a világban eluralkodott a pesszimizmus, a finomítói kapacitások egy részét bezárták, az új beruházásokat erősen visszafogták, ennek pedig épp az lett az eredménye, hogy nincs elég finomítói kapacitás.

"A piacon most olyan magas marzsok vannak, amilyeneket a 25 éves pályafutásom alatt még sose láttam"

- mondta. Szerinte ha majd közeledik az olajkeresletnél a tetőzés, hasonló állapot jöhet el: a marzsok megint elszállhatnak. Már csak azért is, mert a beruházások száma ebben az időszakban elkezd majd csökkenni.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×