eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pexels

Újabb érdekes részlet derült ki a napelemes elszámolásról

Az Energiaügyi Minisztérium részletekkel szolgált a bruttó elszámolás ügyében.

A szerdán megjelent jogszabály tisztázták java részben a 2023. szeptember 7-ig háztartási méretű kiserőmű telepítését elkészíttető, de legalább megrendelő felhasználók számára, hogy az üzembe helyezéstől számított tíz éven át a kedvező éves szaldóelszámolásban maradhatnak (az elfogyasztott és a megtermelt villamos energia alapján számolnak el a szolgáltatóval), már csak a rendszerhasználati díjak elszámolása terén maradt némi bizonytalanság.

Azok viszont, akik csak most döntenek napelemes rendszer telepítése mellett, csak a bruttó elszámolást választhatják január elsejét, itt viszont a legfontosabb kérdés, hogy az MVM milyen áron vásárolja meg a megtermelt áramot. Erről hivatalos információ eddig nem jelent meg, a szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, "annál korrektebb árazás nincsen, mint az, hogy ugyanannyiért veszi az MVM az áramot egy magánszemélytől, aki napelemmel állította azt elő, mint mondjuk a paksi atomerőműtől

Az Index megkereste az Energiaügyi Minisztériumot, hogy tisztázza, a napelemes árképzésbe hogyan kerül be a paksi atomerőmű. "A bruttó elszámolási rendszerben alkalmazandó átvételi ár meghatározásának egyik kiindulópontja, hogy a magyar családok a rezsivédelemnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak áramhoz. A legkorrektebb árazás az, ha az MVM ugyanannyiért veszi az áramot egy napelemes termelő magánszemélytől, mint amennyiért egy lakossági felhasználó számára biztosítja, mondjuk, a paksi atomerőmű által termelt villamos energiát” – áll a tárca válaszában.

A portál szerint ebből egyértelműen következik, hogy a bruttó elszámolásban kilowattóránként öt fointért veszi majd át az áramot az MVM.

Jelenleg rezsicsökkentett áron kilowattóránként 35 forintért veszi egy átlagos fogyasztó az áramot – az A1-es kedvezményes kategóriában. Ebből az áram ára 5 forint, erre rakódik rá az általános forgalmi adó, illetve a rendszerhasználati díj.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×