eur:
389.62
usd:
364.33
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images

Az elnök kimondta: ennyivel kellene emelni a nyugdíjakat még az ősszel

Mivel az éves infláció várhatóan 18 százalék fölött lesz, a Nyugdíjasparlament elnöke legalább 3,5 százalékos nyugdíjemelést várna el.

3,5 százalékos nyugdíjemelésre számít a kormánytól a Nyugdíjasparlament. A szervezet elnöke az ATV-ben elmondta: egy átlagos nyugdíj esetében ez havonta 7 ezer forint körüli pluszt jelentene az időseknek.

Karácsony Mihály úgy fogalmazott, hogy az ilyen őszi emeléskor a január és augusztus közötti áremelkedést szokták nézni, és ennek alapján szerinte

"18,5 százalékos éves inflációval számolhatunk".

A kormány nem ezt fogja mondani, hanem azt, hogy mennyi a december havi infláció a tavalyihoz képest, csakhogy annak a mutatónak nincs köze a nyugdíjszámításhoz - állapította meg Karácsony Mihály az interjúban amelyet a Pénzcentrum is közölt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a pénzügyminiszter szerint a nyugdíjakat a korábbi éveknél magasabb mértékben, tavaly 14, idén pedig 15 százalékkal emelte a kormány a megemelkedett infláció miatt. Mivel pedig a kormány azon dolgozik, hogy az infláció év végére egy számjegyű legyen, nem indokolt a nyugdíjak a szokástól eltérő további emelése.

Ugyanakkor a pénzügyminiszter azt is közölte, hogy amennyiben az évközi adatok alapján a becsültnél magasabb lesz az éves infláció értéke, januárig visszamenőleg – a törvényben előírtak szerint – novemberben lehet nyugdíjkorrekció.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×