eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Cserélik a logót az MKB Bank Váci úti épületén 2023. április 30-án. Ezen a napon olvad össze a bank a Takarékbankkal, a fúzióval létrejön a MBH Bank Nyrt., amely egységes arculattal működik tovább és Magyarország második legnagyobb mérlegfőösszegű pénzintézetévé válik.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

MNB: jogsértéseket fedeztek fel az MBH Banknál

A banknál feltárt problémák nem veszélyeztetik annak megbízható működését, ám a Magyar Nemzet Bank előírta a jogsértések mielőbbi kiküszöbölését.

"A Magyar Nemzeti Bank helyszíni ellenőrzést is magában foglaló, csoportszintű átfogó vizsgálatot folytatott az MBH-csoportnál" – mondta az InfoRádióban Nádra Ildikó, az Magyar Nemzet Bank felügyeleti szóvivő-helyettese.

Az ellenőrzés következtében csaknem 90 millió forint bírságot szabott ki a jegybank az MBH Bankra. A vizsgálatot többek között az MBH Bank Nyrt-nél az MBH Jelzálogbank Nyrt-nél, az MBH Befektetési Bank Zrt-nél és a Budapest Lízing Zrt-nél végezték el. Az MNB egyebek közt megállapította: késik a csoportszintű szabályzatok leányvállalati átvétele, és

hiányos a kiszervezett, és a kiszervezésnek nem minősülő tevékenységek nyilvántartása.

Elmaradt emellett a kiszervezett tevékenységek banki- és takarékbanki teljes körű ellenőrzése is. Az MBH Banknak nem egységes a csalásgyanús ügyletek azonosításának banki módszertana, és nem teljes körű a csalásgyanús esemény jelentési gyakorlata sem. A hitelintézet csoportirányítási szabályzata sincs összhangban a bankcsoport szerkezetével, ráadásul az egyedi- és csoportszintű ügyfélcsoport nyilvántartásai is hiányosak. Emellett az MBH Banknak növelnie kell az információbiztonsági, üzemeltetési szervezetének létszámát, az informatikai, biztonsági kockázatelemzését pedig a csoport működéséhez kell igazítania.

"A legtöbb jogszabálysértés magas kockázati súlyú, és éppen ezért súlyosító körülménynek számított a bírságösszeg meghatározásakor"

– mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy az a körülmény is súlyosbította a helyzetet, hogy egyes korábbi felügyeleti határozatokban már feltárt hiányosságokat nem küszöbölit ki maradéktalanul a hitelintézet. Az MNB által feltárt hiányosságoknak nem volt jelentős hatásuk a banküzemi működésre, az ügyfélkörre, illetve a pénzpiacra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×