eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Back view of female employee speaking on video call with diverse colleagues on online briefing with laptop at home.
Nyitókép: nensuria/Getty Images

Más országokban egyre népszerűbb, itthon inkább gátolják a home office-t

Tavaly a magyar munkavállalók 10,6 százaléka dolgozott otthon vagy hibrid munkavégzés keretében, ami kevesebb mint a fele az EU-tagállamok 22,4 százalékos arányának.

Régiós összehasonlításban továbbra sem népszerű a távmunka Magyarországon egy kutatás szerint, miközben a tapasztalatok alapján nem okoz hatékonysági problémákat – hívta fel a figyelmet a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder legfrissebb elemzésében.

Közleményükben az Eurostat adatait veszik alapul, melyek szerint a munkaképes korú magyar munkavállalók 10,6 százaléka dolgozott otthoni vagy hibrid munkavégzés keretében tavaly,

ami kevesebb mint a fele az EU 27 országa 22,4 százalékos arányának.

A lemaradást tovább növelheti, hogy a 2023-as évben – elsősorban hatékonysági okokra hivatkozva – a munkáltatók jelentős része elkezdte visszarendelni (részben vagy teljesen) irodai munkavégzésre a dolgozóit.

A magyar munkavállalók alig 2,8 százalékának az otthona a munkavégzés fő helye, további 7,8 százalék megosztva végzi munkáját irodai és otthoni környezetben. Nem csupán az észak- és nyugat-európai országokhoz képest jelentős az ország elmaradása a home office területén, hanem a régió országaihoz képest is: míg Magyarországon 2022-ben 10,6 százaléknyian dolgoztak legalább részben otthon, Lengyelországban 12,6 százalék, Szlovákiában 13,1 százalék, Csehországban 15,7 százalék, Ausztriában pedig 27,5 százalék volt ez az arány.

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója közölte: az utóbbi időben a cégek elkezdték jelentősen szűkíteni a munkavállalók otthoni munkavégzésre fordítható időkeretét,

hivatkozva többek között az irodai munka jobb ellenőrizhetőségére, illetve a beavatkozás könnyebb lehetőségére.

A rendelkezésre álló technológia azonban mindezt már az online térben is maradéktalanul lehetővé teszi, így az esetek többségében a személyes felügyeletre vonatkozó törekvések nem járnak valódi haszonnal. A Trenkwalder szerint megfelelő keretek mellett a távmunka – annak számos egyéb előnye mellett – nem okoz hatékonysági problémákat.

Kifejtették: a home office gazdaságpolitikai szempontból is fontos pozitív hatása, hogy rugalmas feltételeivel segít mozgósítani a munkaerőpiac tartalékait, esetenként kiváltva a külföldi munkaerő iránti igények egy részét is. Különösen a megváltozott munkaképességűek, a kisgyerekes szülők, az otthoni ápolást végzők, illetve a diákok köréből vonható be ily módon jelentős számú pótlólagos munkavállaló a piacra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×